Медия без
политическа реклама

София избра "Джи Пи Груп" да ремонтира тунела към "Люлин"

Общината не пояснява как ще се справи със задръстванията, които строителството неминуемо ще предизвика

Столична община обеща ремонт на тунела към "Люлин" и преди 5 г., но тогава той така и не започна.
Столична община обеща ремонт на тунела към "Люлин" и преди 5 г., но тогава той така и не започна.

Предизвикващата противоречиви чувства в софиянци строителна компания „Джи Пи Груп“ ще е основен участник в ремонта и рехабилитацията на тунела към ж.к. „Люлин“ по бул. „Царица Йоанна“, реши Столична община. След конкурс, продължил около 8 месеца, администрацията в града най-после избра фирми за обновяването на два от общо четири ключови обекта на територията на столицата. Възложител на обществената поръчка е заместник-кмета по общественото строителство инж. Ангел Джоргов. В дейностите по ремонта на тунела „Джи Пи Груп“ ще участва чрез сдружението ДЗЗД „Люлин груп“ съвместно със „Смарт Билд Дигитал“ ЕООД. „Люлин Груп“ е предпочетено пред останалите участници в търга за тази позиция – също добре познатата компания „Трейс Груп Холд“ АД и „Геострой“ АД.

„Джи Пи Груп“ бе фирмата, която извърши основния ремонт и обновлението на централната софийска улица „Граф Игнатиев“ и прилежащата й Зона 2. Работата се запомни с лошо качество (оттогава досега на зоната се налага да се правят вече няколко „ремонта на ремонта“) и с дълго забавяне. Сагата с ремонта на „Графа“ се прочу и с това, че кметът Йорданка Фандъкова спести глоба на „Джи Пи Груп“ за късното предаване на обекта.

В актуалния конкурс общината предвижда дейностите по съоръжението към „Люлин“ да се извършат за до 270 дни срещу първоначално заложени 10 милиона лв. без ДДС. „Люлин груп“ е предложило да приключи работата за 198 календарни дни. От описанието на предстоящия ремонт не става ясно дали тунелът ще бъда затворен през цялото време и как Столична община ще се справи със задръстванията, които строителството неминуемо ще предизвика. Офертата на „Люлин груп“ е на стойност 12,7 млн. лв. без ДДС и е по-ниска в сравнение с тази на „Трейс Груп Холд“ -13,424 млн. лв. без ДДС, но е по-висока от тази на „Геострой“ – 12,525 млн.лв. без ДДС. Сдружението около „Джи Пи Груп“ обаче е класирано по-високо по останалите показатели– срок на изпълнение и технически характеристики.  

През 2018 г. Столична община отново бе обявила обществена поръчка, в която влизаше и обновяването на тунела по бул. „Царица Йоанна“. Тогава обаче ремонтът така и не започна.

София избра и фирмата, която ще ремонтира общинския път от кв. „Вердикал“ край Баня до разклона за Клисурския манастир „Света Петка“. Това ще е „Автомагистрали Черно море“, която е предпочетена пред останалите допуснати участници в заданието– „Луксор инвест груп“ ЕООД, „Инжстройинженеринг“ ЕООД и ДЛВ ЕООД.

От останалите обособени позиции по обществената поръчка за ремонт на ключови улици в София все още не е избран изпълнител за рехабилитацията на около 700 метра от ул. "Опълченска" в участъка  от бул. "Тодор Александров" до бул. "Сливница", включително моста над река Владайска. Столична община обещава въпросния ремонт още от 2013 г. Сега за обекта кандидатстват четири фирми и три консорциума. Фирмите са австрийската „Щрабаг“ ЕАД, която от много години работи в България, „Монолит София“ АД, спомемената „Джи Пи груп“ АД и „ПСТ груп“ ЕАД . В „Обединение Опълченска“ пък влизат „Трейс Груп Холд“ АД и „Обонато Билд“ ЕООД. В „Обединение Улица Опълченска 2021“ участват „Геострой“ АД и „Пътстрой 92“ АД. В ДЗЗД „София ФБ“ сдружение са направили „Фармвил“ ЕАД и БКС „Озеленяване“ ЕООД. Заложената от общината цена за ремонта е до 7,2 млн. лв. Срокът за изпълнение е 270 дни от началото на дейностите.

Все още се очаква и изборът за реконструкцията на ул. "Народен герой" - от бул. "Цар Борис III" до ул. "Любляна". За него кандидатстваха пет фирми и обединения. В списъка са „Щрабаг“, „ГБС-Инфраструктурно развитие“АД, „Калистратов груп“ АД, както и консорциумите ДЗЗД „Овча купел“ и ДЗЗД „ГС Сердика“. В първия участват „Джи Пи Груп“ АД и „Инсепт Архитекчър“ ООД, а във втория – „Галчев инженеринг“ ООД и „Ситипрогрес“ ЕООД. Конкурсът за изброените обекти бе обявен през октомври м.г.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?