Медия без
политическа реклама

София иска още държавни имоти за бъдещия Зелен ринг

Общинският съвет натовари кмета Васил Терзиев да преговаря за терени в "Красна поляна" и "Илинден"

15 Апр. 2024
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
През 2022 г. СОС гласува общината да придобие безвъзмездно имоти на НКЖИ в "Слатина" и "Изгрев", на които да стартира изграждането на Зеления ринг.

Столичният общински съвет реши на последната си сесия да натовари кмета Васил Терзиев със задачата да преговаря с държавата за безвъзмездно придобиване на нейни имоти в районите "Красна поляна" и "Илинден", които да бъдат включени към все още незапочнатия "Зелен ринг София". Предложението бе внесено от Борис Бонев и Христо Копаранов от групата ПП/ДБ/"Спаси София", от чийто редици е Терзиев, и бе подкрепено от останалите формации в СОС. Шестте терена, за които Терзиев ще преговаря (5 в "Красна поляна" и 1 в "Илинден"), се намират по протежението на бившите ж.п. линии по бул. "Вардар" и са с площ около 35 дка. 

"Зелен ринг" ще бъде 30-километров линеен парк, който ще преминава през изоставени ж.п. трасета, покрай реки, през изоставени или нереализирани произведствени зони. Замисълът е зелени пространства и велоалеи да свържат кварталите "Разсадника", "Красна поляна", "Лозенец", "Изток", "Гео Милев", "Сухата река", "Левски", "Орландовци", "Надежда", "Света Троица" и др., като трябва да бъдат облагородени и НПЗ "Захарна фабрика", НПЗ "Орион", НПЗ "Средец", НПЗ "Хаджи Димитър", а също задгаровия комплекс на ТЕЦ "София", Военна рампа и др. От Столична община изчисляват, че облагородяването на тези части на София ще даде достъп до нова паркова среда на около 250 00 души от 30 квартала. 

Най-напреднала е подготовката за изграждането на Зеления ринг през районите "Слатина" и "Изгрев". През есента на 2022 г. СОС гласува съгласие общината да придобие безвъзмездно имоти в тях с площ от 62 дка от Национална компания "Железопътна инфраструктура" към транспортното министерство. Преди това главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че след съдебно решение вече има влязъл в сила подробен устройствен план за първата отсечка до гара "Пионер".

След гласуването на новия доклад от СОС за "Красна поляна" и "Илинден" Борис Бонев от "Спаси София" обяви, че има шанс строителството да започне през 2024 г. „Освен че има идеен проект, има технически проект, има заделени средства за реализацията на линейния парк в рамките на тази година", коментира той пред БНР.  

      

       

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?