Quantcast

Медия без
политическа реклама

София е в плен на заледени улици и тротоари

Все повече собственици на сгради не чистят фасадите си от ледени висулки, а спират движението с ограничителни ленти

10 Дек. 2021ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
Движението по тротоара пред Централна поща е невъзможно заради поставена мантинела и ограничителна лента.

За поредна година с любезното съдействие на Столична община несгодите на зимна София се повтарят – към колапса на градския транспорт след първия сняг се прибавя последващият проблем с непочистените улици, тротоари и обществени пространства. Особено видим е този проблем в центъра на града, където трудно се преминава дори през най-представителните части. Въпреки че от първия сериозен снеговалеж минаха повече от 48 часа, почти няма улица и булевард в тази част на София, чийто тротоари да са изцяло почистени и обезопасени за движение на пешеходци. Особено опасни са кръстовищата между улиците, както при по-малките, така и при по-големите, където общината като по правило не чисти и където редовно се образуват опасни поледици.   

Почти няма и парк или градина, в които да няма заледени участъци. Проверка на „Сега“ показа, че най-лошо е положението в Градската градина, в която площадът пред Народния театър се е превърнал в ледена пързалка. Заледени са и част от входовете на Коледния базар на София. В съседство зле почистен е и площад „Славейков“, който също се е превърнал в една голяма писта. Част от алеите в парка на НДК също не са изчистени, а поледица има дори по най-знаковата пешеходна зона на София – булевард „Витоша“. 

В града се оформя и нова, доста неприятна и опасна „мода“ – все повече собственици на сгради не чистят прилежащите тротоари от снега и не свалят ледените висулки от фасадите, а направо спират движението пред обектите си с помощта на ограничителни ленти. Така в тези участъци пешеходците са принудени да слязат от тротоара и да се движат по улиците, където предпоставките за инциденти са многобройни. Новата и все по-масова тенденция е налице не само при частните здания, но и при държавни институции (виж снимките).

 

В други части на града

 

Положението със снегопочистването в кварталите на София изглежда дори още по-лошо от това в центъра. През последните дни електронният контактен център на Столична община - call.sofia.bg, е буквално залят от сигнали за непочистени улици, тротоари и обществени пространства. "Уважаема г-жа Фандъкова, уведомявам Ви, в това число и от името на други родители на ученици в 55-то СУ в кв. "Дървеница", че след валежи от сняг дворът на училището е винаги е непочистен и заледен, в това число  алеите в двора, където ежедневно минават родители и ученици. Днес след поредния сняг ситуацията е същата. В двора сутринта имаше паднала жена, предполагаме, че се е подхлъзнала, защото седеше и не можеше да стане от земята, беше дошла и линейка. Дворът на училището по принцип е в окаяно състояние, не знаем дали някога е ремонтиран, има много неравности. Обществените тротоари в квартала също не се почистват, в това число тротоарите, по които жителите на квартала минават ежедневно, за да стигнат до метростанция "Мусагеница" или до училището.  Искрено се надяваме да се предприемат мерки от Ваша страна, за да се предовратят бъдещи инциденти с деца и родители. Може би ще е добре още днес да се извърши проверка, докато не се стопил снегът и ледът, за да се види реалната ситуация", се казва в сигнал от четвъртък сутрин, идващ от ж.к. "Дървеница". 

"Улица 758 е включена в оперативен план за зимно почистване, но по нея никога не е минавал снегорин. Не се почиства и  същата е в лед и коловози. Тази сутрин моето семейство са се пребили и са с изкълчени ръце. Моля, вземете мерки и улицата да се почиства. Също така ул.760 моля да бъде включена за зимно почистване. Има нова асфалтова настилка и в долната си част към ул. "Николай Хрелков" е широка и няма паркирали коли", пише в един от последните изпратени сигнали до общината на жител на район "Овча купел".

"Улица "Златен век" по цялата ѝ дължина не е почиствана от началото на снеговалежите. Цялата улица е в лед и е изключително трудно проходима, както с МПС, така и като пешеходец. Трябва ли да се случи злополука за да бъде почистена?! Или може би трябва да изчакаме за пореден път ледът сам да се разтопи", пита друг човек от кв. "Симеоново". 

Още по темата