Медия без
политическа реклама

Социалните мерки са единствените сигурни в актуализацията

ИТН обеща да не саботира обсъждането на бюджетните закони

09 Юни 2022
БГНЕС
Любомир Каримански

Единственото сигурно мнозинство в парламента оттук нататък е за социалните мерки в актуализацията на бюджета. Днес промените в трите бюджетни закона - на здравната каса, държавното обществено осигуряване и големия бюджет, започват трудния си път на обсъждане в раздробеното Народно събрание.

Председател на водещата бюджетна комисия е Любомир Каримански от ИТН, която днес ще има първо заседание за актуализацията. Тази сутрин Каримански даде заявка да не се пречи на актуализацията. Тъй като тя трябва да се обсъжда на първо четене по-малко от 24 часа след внасянето в деловодството на НС, ще е необходимо депутатите да гласуват дали да го допуснат. "Няма вариант да затрудня приемането на бюджета, ще съдействам с каквото мога. Ще го подложа на гласуване така, както народните представители в комисията по бюджет и финанси гласуват, такъв ще бъде резултатът", каза Каримански.

ИТН обаче подкрепя само социалната част от бюджета. Попитан как е възможно да се подкрепя само една част от трите свързани закона, Каримански изтъкна: "Ние гласуваме параграф по параграф. Първо ще се гласуват социалните мерки в бюджета за ДОО и след това социалните, така, както е отражението в закона на държавния бюджет".

Нещата обаче са твърде свързани. ИТН например има забележки към НЗОК, но подкрепя бюджета за пенсии. Увеличението на пенсиите обаче води до увеличаване на приходите от здравни вноски на пенсионерите в НЗОК - необходима е актуализация, която да посочи къде да се разпределят тези средства. То изисква и внушително увеличение на трансфера от републиканския бюджет към фонд "Пенсии", където дефицитът ще надхвърли 8 млрд. лв.

Още по темата