Медия без
политическа реклама

Социалната комисия отряза всякакви облекчения за хоум офиса

Всяка смяна на мястото на работа от разстояние ще се декларира в НАП

28 Февр. 2024ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
Илияна Димитрова
ПГ на ГЕРБ-СДС хем не харесва законопроекта на социалното министерство, хем ще уреди приемането му.

Социалната комисия в парламента отряза всякакви опити да се облекчат предложенията на социалното министерство за въвеждане на нови изисквания към работата от разстояние. Законопроектът на МС с промени в Кодекса на труда днес бе приет почти единодушно в комисията, след като социалното министерство категорично отхвърли идеите на Божидар Божанов за по-лек режим на уведомление, когато сменяме мястото си на работа. Така най-вероятно и в пленарна зала ще има достатъчно подкрепа за въвеждането на нова административна тежест за служители и за работодателите.

Законопроектът на МТСП предвижда мястото на работата от разстояние да се вписва в трудовия договор, което означава, че за всяка промяна в друго населено място ще трябва да сключваме допълнително споразумение и уведомление за него да се изпраща в НАП. Служителят, освен това, ще трябва да описва писмено конкретното работно място, за да е наясно работодателят, че то отговаря на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд. Тези изисквания дълбоко противоречат на гъвкавостта на работата от разстояние.

Мястото на работа и сега е ключов атрибут на трудовия договор, но депутатите на практика ще променят съдържанието на това понятие. Сега в Кодекса на труда пише, че трудовият договор определя мястото на работа, но за място на работа се смята седалището на предприятието, с което е сключен трудовият договор, доколкото друго не е уговорено или не следва от характера на работата. Изискване за определяне на място на работа от разстояние нямаше. Сега обаче такова се въвежда.

Божанов предлагаше промените в мястото на работа да не се считат за промяна на трудовия договор, ако са в рамките на шест месеца. В комисията депутатът на ПП-ДБ предложи този срок да се намали на 30 дни. Социалното министерство обаче отхвърли всичко, синдикатите и БСК също бяха против. Против се изказа и Георги Гьоков от БСП.

Дискусията беше дълга и в нея станаха ясни някои любопитни неща. Повечето депутати например си дават сметка, че приетите днес текстове са много далеч от реалността, макар че Гьоков представи работата от вилата на морето като нещо невероятно с думите: "Искате да изменим същността на трудовия договор - всеки да работи откъдето си иска, без да заявява къде. Може да каже, че ще работи от вилата на морето, чак дотам...". Това предизвика реакция от Елисавета Белобрадова. "Работата от вила на морето е факт за хиляди хора", обърна му внимание тя.

Мнозина от изказалите се осъзнават също така, че се приемат текстове, които отговарят на условията за фиксирано работно място, а всъщност има нужда от регламент на мобилната работа. За мобилната работа обаче социалното министерство е на ниво: "действително си заслужава идеята да помислим". В комисията зам.-министър Николай Найденов компетентно парира с юридически аргументи усилията на Божанов да смекчи малко текстовете, но не каза защо тепърва ще се мисли за мобилната работа.

Общата нагласа на гласуването беше в духа: "законопроектът не става, но друг няма". Причините за това са, най-общо, две. Приемането на такива промени е условие за парите по Плана за възстановяване и устойчивост, поради което всеки е готов сега да натовари с новата бумащина работодателите и гражданите, а после да мисли за други промени. Социалното министерство, част от работодателите и синдикатите от самото начало твърдят и че липсата на регламент създавала несигурност у хората и те не искали да работят от разстояние поради тази несигурност. Това се отнася най-вече за отговорността на работодателя за здравословните и безопасните условия на труд, които той очевидно не може да следи, когато служителят му се окаже "на вилата на морето".

На заседанието се чуха всякакви интересни казуси и доводи от новата материя. Адлен Шефкед от ДПС например коментира, че трудов договор без място на работа може да се окаже граждански. БСК пък имаше опасения, че при съдебен спор интересите на двете страни пак няма да са защитени (Божанов предлагаше двете страни да се разберат по имейл, без да подписват уведомленията си с е-подпис). Божанов допусна, че сега работодателят ще подава едно уведомление с изредени всички населени места у нас, за да се отърве от проверки. Найденов пък предупреди, че подписването на един документ от две страни е сделка, т.е. каквито и облекчения да се измислят, налице пак ще бъде промяна в договора. Той смята, че без допълнително споразумение към трудовия договор няма да е ясно как служителят може да се върне на работа при необходимост, как ще се гарантира наличието на защитени интернет връзки и т.н., макар че тези въпроси също са уредени в кодекса. Мнозина изтъкнаха и основния довод за тази нова административна тежест - че само с нея може да се уреди кой носи отговорност при злополука при работа от разстояние.

 

Още по темата