Медия без
политическа реклама

Собственикът на ферибота: Забранено е да се спи в камионите

На борда е открито обгорялото тяло на един от пасажерите, който е гръцки гражданин

20 Февр. 2022Обновена

Компанията собственик на изгорелия ферибот "Euroferry Olympia" разпространи официално съобщение по повод писмо на Синдиката на професионалните шофьори на камиони в Гърция за лоши условия за пътуване на кораба, който се запали в нощта на 18 февруари. "Подобно на другите кораби на Grimaldi Group Euroferry Olympia се подлага на редовно почистване и дезинфекция както на каютите, така и на общите части, като работата по поддръжката е обичайна практика. Доброто състояние на кораба беше потвърдено на 16 февруари 2022 г. в Игуменица, където Euroferry Olympia беше инспектиран и контролиран от гръцките пристанищни власти (включително системите за откриване на дим и пожарогасене)", се казва в позицията. 
Съгласно международните разпоредби (SOLAS и др.) на пътниците е строго забранен достъпът до гаражните палуби, докато корабът плава, пише още в съобщението. "Това правило за безопасност се спазва стриктно от корабите на Grimaldi Group. Освен това за да се гарантира, че това правило се спазва от всички пътници на борда, по-специално шофьорите на камиони, евакуацията на товарното пространство се проверява преди заминаване и определените екипажи редовно патрулират в гаражните палуби по време на пътуването.
Ако шофьор на камион умишлено реши да се скрие в своя камион, това поведение е явно нарушение на международните разпоредби и правила на групата Grimaldi, което може да застраши неговата и безопасността на кораба", твърдят от компанията.
"По отношение на твърденията за прекомерни резервации на Euroferry Olympia в Игуменица през нощта на 18 февруари, това е поредното неточно твърдение, тъй като електронната система за резервации (за стоки и пътници) на Grimaldi group не позволява никакви резервации. В този случай само 42% от пътническия капацитет е зает по време на пътуването на Euroferry Olympia на 18 февруари 2022 г.", съобщава още Grimaldi.
"По отношение на настаняването на пътници 77-те каюти (съответстващи на 308 легла) и 409-те наклонени седалки на кораба могат лесно и удобно да настанят 239 пътници (от които 159 водачи), които пътуват на кораба за едно пътуване 9 часа, а не 25 часа, както неправилно е посочено от Синдиката. Важно е да се отбележи, че както при всички кораби на Grimaldi Group, на шофьорите на камиони са предоставени редица каюти, за да отговорят на техните нужди. В този случай всички 159 пътници на борда са имали кабина, както и още 26 пътника", пише в официалната позиция.

Гръцките пожарникари са открили на борда на ферибота обгорялото тяло на мъж, който е обявен за изчезнал, съобщи RTE. Това е първото тяло, намерено на кораба. Той е намерен в изпепелен гръцки ТИР. Първоначално националността на загиналия не бе съобщено, но по-късно властите уточниха, че той е грък. Така на ферибота продължава издирването на още 10 души.  7 от хората, които са в неизвестност, са българи. Тази сутрин гръцките медии съобщиха, че е открит един от издирваните. Жив е бил намерен 21-годишен гражданин на Беларус. Съюзът на българските транспортни работници съобщи днес, че в неизвестност са: Васил Марков, Димитър Бояджиев, Георги Махлелиев, Димитър Грънчаров, Васил Асенов, Рангел Дърмонски и Христин Тишевишки. Късно вечерта в събота се получи информация, че Васил Асенов и Рангел Дърмонски са били открити и спасени от военен хеликоптер, но такава информация не бе потвърдена засега от официалните власти. Очаква се днес кораба да бъде изтеглен до пристанище и да бъде започнат оглед и във вътрешността за пътници останали на плавателния съд и успели да се спасят.

Фериботът Euroferry Olympia, собственост на италианската фирма Grimaldi Lines, се запали на път към италианското пристанище Бриндизи. 280 от пътниците бяха евакуирани, спасени са и 2-ма души нелегални имигранти от Афганистан. На ферибота са пътували 239 души пътници и 51 души екипаж, като половината пътуващи са българи – 127 души.

Още няма новини за останалите изчезнали, последната актуална информация за случващото се около спасителната операция е от 20 часа, събота, коментира пред bTV консулът в Солун Радостин Ванкин. В момента се изчаква температурата на кораба да падне, за да може в него да влязат спасителни екипи. На ферибота е имало 33 тежкотоварни камиони на българската компания ПИМК, които са изгоряли напълно. Не би следвало в кабините и в товарното на ферибота да е имало пътници, защото това е забранено. Нанесените щети на собственика на камионите възлизат на десетки милиони по предварителни оценки.

Междувременно част от оцелелите българи пристигнаха у нас след продължило 14 часа пътуване. Транспортът бе организиран от фирмата, към която българските шофьори работят. Част от групата е свалена в Петрич, останалите са превозени до София, Пазарджик и Пловдив. Очаква се днес у нас да се върнат още 30 българи.

Очаквайте развитие по темата. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата