Quantcast
Смърт от COVID-19 на учителка отказа деца да посещават училище | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Смърт от COVID-19 на учителка отказа деца да посещават училище

Осмокласници от Търговище се притесняват, че те разнасят заразата
4 402
 Сайт на училището

Истинска драма се разиграва в търговищкото училище "Св. Седмочисленици". Учителка почина от коронавирус, а класът й отказва да посещава заниманията, настоявайки да учи дистанционно. Децата се притесняват, че те разнасят заразата и не искат да рискуват живота на други преподаватели. За случая информира Дарик радио.

Събитията се разиграват в рамките на около седмица. Учителката се почувствала зле миналата неделя. Направила си тест, развила скоротечна пневмония, във вторник починала. В четвъртък било погребението. Осмокласниците, на които е класна, са много разстроени от загубата. Децата се обвиняват, че са заразили преподавателите си и не желаят повече да ги разболяват. "Днес класът не е на училище. Имат подадено заявление. При нас стресът е огромен, имаме трима учители в болница", заяви днес пред радиото директорката на училището Севдалина Зафирова. Други 14 преподаватели отсъстват по различни причини, някои са в карантина.

В училището, както и в още едно - Никола Маринов", към момента осем деца са с положителен резултат. Това са и двете най-големи училища в Търговище. По решение на ръководствата те сами си изследват учителите от средствата, заложени в делегираните бюджети. Желанието на местната власт е било още миналата сряда двете да преминат за 14 дни под карантина. Изготвен е бил график, но късно вечерта решението е било отменено по неясни причини.
Съмненията са, че в двете школа заразата е тръгнала от панаира "Празнична фиеста", разположен само на метри от оградата на "Св. Седмочисленици" в периода  - 9 до 15 септември. Учениците масово били на концертите и са се забавлявали на лунапарка на поляната. "Не мога да твърдя, че това е така", каза директорката. Децата обаче признали, че буквално са били един върху друг по време на концертните прояви. Всъщност периодът на провеждането на фестивала е доста ранен, преди повече от месец.

Директорката Зафирова сподели за още големи проблеми: "В училището учат 1200 ученици. Немалко от тях са със симптоми, но родителите не ги изследват за коронавирус. Цял 10-ти клас почти е без обоняние, но децата продължават да ходят на училище. РЗИ дава предписание за карантина само при положителен тест". Никой не можел да задължи родителите да направят изследване на децата си. "Ако родителят е лекар или работи в РЗИ, сам прави теста на детето, но останалите родители в повечето случаи не", допълни тя.

"Това е прекрасен учител, много човечен, много обичан от учениците, има много класирания на олимпиади на нейни възпитаници. Изключително мила", описа Зафирова починалата преподавателка. А притесненията на децата личат от кореспонденцията с учителите им в социалните мрежи.

 

 

Още

Нов антирекорд - 6816 души се разболяха от ковид за ден

27.10.2021

427
Учители отказват да тестват децата в училище
Двоен печален рекорд: най-много заразени и починали за ден (графики)

26.10.2021

Обновена

7673