Quantcast
Служебният кабинет включи в "Натура" три диви плажа | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Служебният кабинет включи в "Натура" три диви плажа

12 080
 БГНЕС
"Толкова се зарадвах, че имам съмишленик" - Асен Личев и Кирил Петков демонстрираха отлично настроение на брифинга.

Три диви плажа по Черноморието получават статут на защитена зона по "Натура 2000". Това обявиха на съвместна пресконференция министрите на икономиката и на околната среда Кирил Петков и Асен Личев. Решението е взето днес от Министерския съвет.

"Министерски съвет прие едно решение, с което на практика защитени зони и запазване на природното райско кътче Корал остана към защитена зона Ропотамо, Kара дере -  към плаж Шкорпиловци и Паша дере - към плаж Галата", обяви Личев. Министърът на икономиката е съпричастен към темата, тъй като е в сдруженията за защита на Корал.

"Целият Министерски съвет, включително, изглежда, че и аз, имаме големи топки, за да направим тази работа, за което съм много благодарен", представи решението в типичния си стил екоминистърът. "Направих и голяма стъпка към развитието на световната и филмовата индустрия. Защото големите фирми като "Дисни" и "Нетфликс" имат много основателни причини да се настанят на българския пазар, а ние ще им дадем възможност да си снимат сюжетите в омайните, естествени природни кътчета по нашето Черноморие, които днес съхранихме", изтъкна той.

Решението всъщност е за увеличение на площта на три защитени зони по "Натура" - мрежата от защитени зони, срещу която ГЕРБ последователно работеше в трите си мандата. С приемането на решението общото покритие на мрежата от защитени зони за местообитанията се увеличава с 3346.95 ха или 0.031% от националната територия, посочват от правителствената пресслужба.

И трите плажа от години са арена на битки между природозащитници, местни власти и предприемачи. "За пръв път имаме министър, който наистина е тук, за да защитава природата", поздрави колегата си Кирил Петков. "Ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на българското Черноморие. Този тип туризъм е фокусиран върху красивата българска природа и той е много по-доходоносен от масовия туризъм, на който сме се нагледали сега", коментира министърът на икономиката.

Още

Правителствата на България и Северна Македония заседават у нас

24.01.2022

Обновена

1635
Коалицията с Кирил Петков спаси партийната корона на Нинова

24.01.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

877
Минаваме на тънка дипломация срещу дебелоглавието в Скопие