Quantcast

Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет спря скандална поръчка за храна на армията

МО оттегли в последния момент проектодоговор с голяма хранителна верига за доставки за военнослужещите

06 Окт. 2022ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова
Армията от години няма редовен доставчик на храна.

Военното министерство се отказа от съмнителен договор за доставка на храни и напитки за армията за 12 млн. лв. Решението е взето в последния момент на самото заседание на служебния кабинет вчера. Така точката е била оттеглена, въпреки че фигурираше в одобрения за заседанието дневен ред. Оттеглянето на решението идва след публикация на "Сега" и дадено становище от Агенцията за обществените поръчки, че сключването на договор по този ред би влязло в колизия със закона.

Както "Сега" писа, армията у нас от години е без сключен договор за доставка на храни и напитки след серия от провалени обществени поръчки. Заради многото провалени процедури, съпътствани постоянно от скандали, в закона за отбраната и въоръжените сили бе допуснато вместо храна военнослужещите да получават левовата равностойност на полагаемото се. Войната в Украйна направи тази схема проблемна заради нуждата от провеждане на много повече учения. В такава ситуация заместването на полагаемите се храни с паричната им себестойност не работи.

За да реши проблема, военният министър на четворната коалиция Драгомир Заков е започнал процедура по директно договаряне с големи хранителни вериги без публична процедура по реда на ЗОП. МО е оправдало разговорите с точно определени компании със съществуваща в закона възможност общият ред да не се прилага при наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната. Според МО такъв основен интерес е налице, защото липсата на храна създава риск армията да изпълнява половинчато възложените й задачи. Така са проведени разговори с четири големи хранителни вериги - "Лидл България", "Билла България", "Кауфланд България" и "МЕТРО Кеш енд Кери България. Три от компаниите на практика отказват, обяснявайки, че нямат капацитет за подобни доставки и остава само един кандидат-изпълнител, който е избран да изпълни договор на стойност 12 млн. лв. за 12 месеца. В проекторешението за избора се изтъква, че компанията "МЕТРО  Кеш енд Кери" разполага със собствен транспорт.

Както "Сега" писа, тази процедура поражда серия от въпроси - както за избраните законови основания за провеждането и, така и за решението да се канят големи хранителни вериги без логистика за доставки. Юридическите проблеми с процедурата са потвърдени и от Агенцията за обществени поръчки. От становището на АОП става ясно, че позоваването на основен интерес за сигурността на страната е изключително обстоятелство, което в случая не съществува и МО е следвало да приложи някоя от процедурите за договаряне в ЗОП при ситуации на спешност. Към момента няма яснота какво решение ще вземе военното министерство занапред, но настоящото предложение за възлагане на договора по тази схема е оттеглено. 

Повече по темата четете тук:

Месеци след началото на войната в Украйна българската армия се оказва без храна и напитки.

 

Още по темата