Медия без
политическа реклама

Служебният екоминистър уволни шефовете на парковете "Рила" и "Пирин"

Утре сутрин природозащитници свикват протест пред МОСВ

17 Окт. 2022Обновена
Владимир Милушев
Фейсбук
Владимир Милушев

Служебното правителство продължава активно да подменя хора в институциите, въпреки че това не е редно на фона на ограничения му мандат. Служебният министър на околната среда Росица Карамфилова е уволнила директорите на два от трите ни национални парка - на "Рила" Владимир Милушев и на "Пирин" Валери Мечев. Вестта съобщиха двамата сменени в профилите си във "Фейсбук", а екоминистерството замълчаха.

Това няма да са последните уволнения в системата, докато текат последните дни на служебния кабинет. През почивните дни Карамфилова предупреди, че тази седмица ще кадрува, макар и да ограничи намеренията си в рамките на регионалните екоинспекции. Уволненията са с цел подобряване на контрола, твърди Карамфилова.

Милушев и Мечев изкараха на постовете си само седем месеца - назначиха ги през март. Милушев е работил в парк "Витоша", поради което противниците на природозащитните организации го клеймят като приближен на Тома Белев, който ръководеше парка преди години, а в последното ни редовно правителство бе зам.-министър на околната среда. Получил е два реда обяснение за уволнението си: "Пропуски в контролната дейност. Неефективно справяне със служебните задължения. Липса на координация", разказа самият той.

Национален парк "Рила" е най-големият в България. Години наред най-видимото безчинство с природата в него са навалиците в района на Седемте рилски езера. С негласната подкрепа на местните власти тук из планината сновяха десетки джипове, возещи туристи към езерата. Въпреки призивите да се вземат мерки за регулиране на потока от хора към крехката екосистема, никой не предприемаше действия. Шумна акция за забрана на джиповете имаше по времето на Емил Димитров-Ревизоро в МОСВ - през 2020 г., но и той не можа да спре колоните, които осъществяват превози над закона и се ползват с протекциите на управляваната от ГЕРБ община Сапарева баня.

Миналото лято също не се мина без скандал - с цел усвояване на европейски пари в района на езерата цъфнаха багери, които прокараха безобразни пътеки, парапети и пр. Тяхната благовидна мисия бе именно да канализира потока от хора по определено трасе, но както всичко правено у нас с цел крадене и тези съоръжения бързо изпаднаха в плачевно състояние. Запомни се обаче цената - 33 000 лв. за 22 малки табели, с изпълнител, чиито дири водеха до ДПС и техния ромски депутат Илия Илиев.

За "Пирин" липсват даже оскъдните детайли, които се знаят за уволнението в "Рила".

Заради рокадите утре в 8:30 природозащитната организация "За да остане природа в България" свиква протест пред екоминистерството. Инициаторите на протеста поставят няколко въпроса пред служебния министър - защо са подменени учени и природозащитни организации в съветите, които вземат решения за опазване на редки и защитени видове, защо се уволняват експерти и пр.

Предстоят нови уволнения в ръководствата на регионалните екоинспекции следващата седмица. Това стана ясно от думите на служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова пред БНТ.  Целта на разместванията, според нея, е да се подобри контролната дейност.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата