Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет подготвя нови уволнения

Следващата седмица ще има размествания в регионалните инспекции, обяви екоминистърът Росица Карамфилова

14 Окт. 2022
БНТ

Предстоят нови уволнения в ръководствата на регионалните екоинспекции следващата седмица. Това стана ясно от думите на служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова пред БНТ. Целта на разместванията, според нея, е да се подобри контролната дейност.

Карамфилова даде за пример работата на РИОСВ в Маришкия басейн, като изтъкна, че след първите смени по върховете на инспекциите, вече има драстично нарастване на броя проверки и на откритите нарушения, а като следствие от проверките някои от големите горивни инсталации вече са в процес на ремонт.

"За година са били направени 98 проверки. А само за месец и половина ние сме извършили около 50 проверки в Маришкия басейн. За година преди това са констатирани 15 нарушения, а за месец и половина – 12. Много е важно първо да си направим контрола отвътре, второ - да се прекъснат зависимости, ако има съмнения, трето – благодарение на рокадите - резултатите са налице", изтъкна служебният министър.

Тя разказа още, че стотици участъци по речните корита са рискови заради скъсани диги или други нарушения и това е констатирано от проверка на министерството. Проверката на басейновите дирекции е обхванала всички реки, като проблемните участъци били приоритизирани в зависимост от степента на риска, който създават. Проблемите щели да бъдат обобщени в доклад и предадени на областните управители и на общините.

Карамфилова заяви също така, че се работи и по затварянето на опасните сметища. От 8 останали депа, които не отговарят на европейските норми, към края на септември са затворени 3, а до края на октомври се очаква да бъдат рекултивирани още две. Останалите три били в участъци с труден терен и проблеми в инфраструктурата и най-ранния срок за затварянето им е към края на годината.

Според министъра над 3,5 млрд. са предвидени по новата Оперативна програма "Околна среда", която беше одобрена от Еврокомисията миналата седмица. Над 700 млн. от тях ще бъдат отделени за подобряването на качеството на въздуха в 21 общини с най-проблемни показатели. Освен че ще продължат дейностите по подмяна на отоплителните уреди на домакинствата, е предвидено и изграждането на локални ТЕЦ-ове.

Други над 1,5 млрд. от парите по програмата са предвидени за инвестиции във ВиК сектора, над 600 млн. - за отпадъци и кръгова икономика, а 440 млн. - за оборудване на пожарните служби за борба с горски пожари и наводнения. Предвидени са и средства за укрепване на системата за ранно предупреждение, както и за озеленяване.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата