Медия без
политическа реклама

Синоптиците протестират срещу местенето им в МОСВ

"Ако бъдем прикачени към екоминистерството, ще се ликвидира научната ни дейност", алармират те

24 Яну. 2022ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
Илияна Кирилова
След шумен скандал заради недостатъчно финансиране през 2018 г. НИМХ излезе от БАН и мина под шапката на БАН.

Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) изразиха недоволството си от предстоящото им преместване от просветното към екоминистерството. В отворено писмо до премиера Кирил Петков те зададоха няколко остри въпроса и попитаха защо е нужно прехвърлянето им от МОН към МОСВ с проекта за закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. "въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН". От образователното ведомство пък контрираха, че системното му място е там, където се използва неговата експертиза, т.е. в министерството на екологията.

"Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ? Смятате ли, че може да направите декларираната от Правителството промяна, без участието на водещите експерти в съответната област? Знаете ли, че на 06.01.2022 г. сме депозирали писмо до Вас и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във всички структури на НИМХ в страната? Запознахте ли се с аргументите ни против това преместване?", питат синоптиците.

 

Аргументи "против"

В писмото си от 6 януари те заявяват огорчението си от начина, по който е подготвено преместването - без да е обявено в публичното пространство и без дискусия, както и недоумение от това защо нещо, което се е доказало, че работи, трябва да се реорганизира. Метеоролозите изтъкват няколко аргумента против замислената промяна, основният от които е, че според тях прикачването на НИМХ към някое от 8-те ведомства, които пряко обслужва, ще доведе до трансформирането му в оперативна служба.

"Като такава, тя неминуемо ще бъде принудена да загърби научната си дейност, което ще доведе до рязък спад в качеството на продуктите й", казват те. Оттам изтъкват, че само част от основните им задължения и дейности са пряко свързани със задължения на МОСВ, а много от специализираните им прогнози обслужват куп ведомства - МВР, транспортното, земеделското, военното и др. министерства. "Какъв опит има МОСВ в администрирането на научни организации? На всеки специалист от тази област е известно, че ако няма наука на световно ниво, мониторингът ще са само числа. Ако бъде неглижирана научната дейност в НИМХ, кой в България ще развива числените метеорологични, агрометеорологични, хидроложки и климатични модели и ще ги внедрява в практиката. Кой ще създава системите за ранно предупреждение за опасни явления от хидрометеорологична гледна точка?", питат те.

От НИМХ посочват, че за 2020 г. са предоставили над 11 000 експертизи на държавната, местната и съдебната власт, за изготвянето на голямата част от които е било нужно създаването на нови научни продукти. Синоптиците изразяват тревога, че минат ли към ековедомството, ще се ликвидира научната им дейност. Според тях само ако са под шапката на МОН, ще са равно отдалечени от всички държавни структури, които обслужват, и няма опасност да се превърнат от национална във ведомствена хидрометеорологична служба.

В новото си писмо до премиера синоптиците питат още дали са му ясни действителните мотиви на просветния министър акад. Николай Денков за желанието му да "извади една национална научна организация със 132-годишна история от Министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти". "Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега?", пишат още в писмото. И допълват, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за Института в Закона за държавния бюджет в действителност им се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми и за получаване на средства по тях? "Чий е този "пропуск"?", питат метеоролозите и настояват за среща.

Въпросът за преместването на метеорологичния институт е засегнат на заседание на МС от 30 декември м.г., когато финансовият министър Асен Василев призова колегите си до 28 януари да представят законодателни промени за прехвърляне на агенции от едно в друго ведомство, така че да се случат структурните промени, които планира новото правителство. Тогава министър Денков пита може ли НИМХ да бъде прехвърлен към ековедомството. Василев заявява, че това не е залегнало в коалиционното споразумение, но "доколкото има разбирателство между двете министерства", няма "нищо против от гледна точка на финансите". На въпроса му дали МОСВ е съгласно, зам.-министърът на екологията Николай Сиджимов отговаря, че "това ще бъде полезно, особено както ние трябва да започнем да работим по отношение на климата". "Това ще е една много полезна насока, но нека все пак да го коментирам и с колегите", заявява той. 

 

Аргументи "за"

Просветният министър Николай Денков коментира днес, че няма забележки към работата на института. "Всички виждаме, че те са много активни, използваме техните резултати", заяви той, допълвайки, че никога не е предлагал промяна по отношение на финансирането на НИМХ. Дали един институт е под шапката на едно или друго министерство според него по никакъв начин не променя възможността му да кандидатства за научни проекти.

"Системното място на НИМХ е там, където се използва неговата експертиза. Това е преди всичко, но не само министерството на околната среда и водите", коментира акад. Денков. Той посочи, че по закон МОН трябва да задава общите политики за развитие на образованието и научната дейност в България и да бъде равноотдалечено от всички научни институти. "Към момента, освен НИМХ, всички институти са или към други организации като университетите, БАН, Селскостопанската академия, или към други министерства. Например, Националният център по заразни и паразитни болести е към министерството на здравеопазването, а Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ - към министерството на отбраната", даде за пример той.

По думите му прехвърлянето на НИМХ от МОН към МОСВ е поискано на 16 юли 2021 г. от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев, но се е преценило, че  епо-удачно това да се случи с приемането на бюджета за 2022 г. В писмото си до МОН той е изложил подробно мотивите си: "Законът за водите създава преки задължения за НИМХ и определя НИМХ като субекта, извършващ количествения мониторинг на валежите, подземните и повърхностните води, включително наносния отток…Посочената дейност е пряко свързана с правомощията на министъра на околната среда и водите по управление на водите на национално ниво… Допълнително, дейността на НИМХ е от изключително значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда", пише той. Според Личев промяната ще повиши ефективността и ще оптимизира организацията по осъществяване на мониторинга, ще подобри крайния резултат при разработване на стратегически и програмни документи, пряко свързани с управлението на водите.

Министър Денков заявява готовност да обсъжда къде е най-доброто място на института, като, по думите му, "този разговор ще се проведе на правителствено равнище, защото има различни възможности".

 

 

 

 

Още по темата