Медия без
политическа реклама

Нарушенията в ТЕЦ "Марица 3" ни заплашват с режим на тока

Централите ни на въглища работят с дерогация от ЕК да спазват определени еконорми

13 Септ. 2022Обновена
архив

ТЕЦ „Марица 3“ поставя под риск цялата електроенергийна система на България и дори има риск от въвеждане на режим на тока. Това стана ясно от спешния брифинг днес министрите на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилова. Повод са многократните нарушения, извършени от централата през уикенда. Още тогава заради замърсяването РИОСВ - Хасково спря временно теца. Днес стана ясно, че той няма да отвори, ако не изпълни предписанията.

Въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК - в рамките на която всички те може да извършват ограничени нарушения. Но броят при ТЕЦ 3 бързо расте. "От 24 в момента сме на 23. С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител", заяви Христов. Министрите гарантираха, че няма да допуснат всичко това.

Както е известно, в петък срещу събота проверка на регионалната екоинспекция установи изпускане на неорганизирани емисии от "Марица 3" и поиска временно преустановяване на работата на централата. Регистрирани са били 8 превишения на нормите за серен диоксид за 12 часа в Димитровград. В събота сме достигнали прага на средноденонощните норми, посочи днес министърката.

Срещу България в момента има две наказателни процедури за качеството на атмосферния въздух - едната е свързана с нарушаване на нормите на серен диоксид, а другата - с фини прахови частици, припомни Карамфилова и допълни, че в момента страната ни е в активна съдебна фаза и ни чакат огромни санкции, ако не се справим с проблема. По думите й имало устойчива тенденция към намаляване на нормите на серен диоксид и предстояло да покажем на публично заседание на Европейския съд какви мерки сме предприели.

На брифинга служебният министър на енергетиката Христов заяви, че заради нарушения е затворен и "Брикел", но Карамфилова бързо го прекъсна и му напомни, че работи. Екоминистърката обаче е възложила ежедневни проверки на място, като е командировала служители от РИОСВ от цялата страна, т. е. проверяващите да не са само от Стара Загора (за да не бъдат заподозрени във връзки със собственика и "затваряне на очите").

Припомняме, че бившият екоминистър Борислав Сандов спря през юли "Брикел", след като се установи, че надвишението с прахови частици в Гълъбово е между 20 и 30 пъти. Затварянето бе предшествано от проверка на място, където Сандов бе посрещнат от охранители на теца и не бе пуснат да влезе. На 4 август обаче Административният съд в Стара Загора спря предварителното изпълнение на заповедта за принудително затваряне, решение потвърдено малко по-късно и от Върховният административен съд.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата