Quantcast

Медия без
политическа реклама

Десетки милиони евро глоба ни дебнат заради сметища

Осем общини в страната все още не са рекултивирали старите си депа за отпадъци

25 Авг. 2022ВАСИЛ НАНЧЕВ
МОСВ

Десетки милиони евро глоба може да се наложи да плати България заради 8 стари общински депа за неопасни отпадъци, които все още не са рекултивирани. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Тя припомни, че това е една от сферите, за които също има наказателна процедура срещу нашата страна за неизпълнение на евродирективите. „30 септември е крайният срок, в който трябва да докладваме на ЕК за тези оставащи депа. Целта ни е е да няма дневна наказателна санкция и затова се стремим да бъде намален броят им. Парите за рекултивация са от Оперативна програма „Околна среда“ и са осигурени. Санкция обаче ще има и тя е 8-цифрена сума в евро“, прогнозира Карамфилова и добави, че от 10 години нищо не е било свършено докрай и сега за броени дни се правят опити да се спасят нещата.

Бившият зам.-министър на МОСВ Тома Белев, обаче е оптимист и смята, че до края на другия месец рекултивацията на въпросните депа ще бъде завършена, защото на всички тези депа се работи. „Рекултивацията не е нещо фантастично. Става въпрос за покриване на заритите вече сметища с едно фолио и след това отгоре отново се поставя пласт с почва, който се затревява. До 30 септември може да се справим, защото е чисто машинна работа. Друг въпрос е дали ще стигне времето да се изкара цялата документация. Едно е да се свърши цялата работа, а друго е тя да се узакони“, добави той за „Сега“. Белев се надява съдът да приеме фактическото положение на завършената рекултивация.

От пресцентъра на екоминистерството уточниха, че въпросните 8 общини, където все още има стари депа за отпадъци, които не са рекултивирани са Бяла (Варненско), Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали. Преди година ЕК предупреди, че предстои страната ни да бъде изправена пред Съда на ЕС за заплащане на значителни по размер финансови санкции заради нерекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци.

Според Данита Заричинова от екосдружението „За земята“, забавянето на рекултивацията на въпросните стари депа и бързането до последната минута се дължи на дългогодишната проява на незаинтересованост на общинските власти към тези проекти. „Не е имало и достатъчен контрол от страна на предишните ръководства на екоминистерството. Дори се даваха пари тези сметища да бъдат охранявани, вместо да бъдат рекултивирани. Имаше и проблеми на самозапалванията им“, каза тя за „Сега“.

Другият проблем, който заплашва България с глоби от ЕК е за фините прахови частици. По него България вече е е осъдена, но въпросът сега е в размера на финансовата санкция. В ефира на БНТ служебният екоминистър Росица Карамфилова поясни, че е имала срещи с операторите на големите горивни инсталации и те са поели ангажимент в кратки срокове да изпълнят ангажиментите си.

 

 

ЗАБРАНА НА ПЛАСТМАСАТА В ХИЖИТЕ ИСКАТ ЕКОАКТИВИСТИ

 

Освен с нерекуртивираните сметища, голям проблем у нас е и безразборното изхвърляне на отпадъци. За това от екосдружение за „Земята“ предлагат в хижите и всички други обекти, посещавани от туристи в планините, националните паркове и другите защитени територии да се забрани използването на еднократните чинии, чашки и други подобни прибори за хранене.

„Забраната на еднократната пластмаса в хижите ще спомогне за голямо намаляване на отпадъците“, смята Данита Заричинова по време на поредната акция за почистване на нерегламентирани сметища в Рила. „В почти всички западни страни в хижите не се използва еднократна пластмаса. Дори там на практика няма нищо, а само легла за почивка и пренощуване. Всеки трябва да си носи всичко. Разбира се, трябва да се засили и контролът от страна на администрацията на националните паркове. С малкия брой служители, които имат те обаче на тях им е трудно да се справят с всичките си ангажименти. Проблемът се изостря и от факта, че хижите имат различни собственици. Едни са на БТС, други са частни, а трети - общински. За това всеки изхвърля, където намери или горят отпадъците в печките“, каза за „Сега“ екозащитничката и припомни, че българите, когато ходят на излет по планините в чужбина не смеят да цапат, както го правят в родината си.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?