Медия без
политическа реклама

Тецове, свързани с Ковачки, искат да горят боклука на София

Столичната община е на път да пласира 195 000 тона гориво от отпадъци

 За да извози преработения си боклук извън Яна, София е готова да плати до 22,6 млн. лв. на година на компаниите, които го приемат. 
За да извози преработения си боклук извън Яна, София е готова да плати до 22,6 млн. лв. на година на компаниите, които го приемат. 

Столичната община е на път да вземе глътка въздух в решаването на казуса как да намалява депонирането и да увеличава оползотворяването на отпадъците. Кметството има кандидати за всички 8 позиции в обществената поръчка за избор на фирми, които да приемат произведеното RDF-гориво от смет в общинския завод за боклука в село Яна, показва регистърът с конкурсите в страната. Това означава, че ако никой от кандидатите не отпадне заради проблем с документите, общината ще може да пласира планираните до 195 000 тона преработен отпадък. За целта тя е готова да плати за 1 година до 22,6 млн. лв. без ДДС на компаниите, които го приемат. Право на участие в търга имаха всички заводи, топлоцентрали и други предприятия, притежаващи разрешение да горят RDF.

Въпреки че за цялото количество има кандидати, София не успява да набере конкуренцията, на която се надяваше. Преди старта на процедурата Николай Савов, който е временен директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъците в Яна, съобщи, че 7 компании са проявили интерес към търга. В крайна сметка обаче в него се включват по-малко фирми. Сред участниците има две топлоцентрали, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. "Топлофикация-Сливен" кандидатства по една от позициите - за оползотворяване на 20 000 т RDF с оферта от 1,16 млн. лв. За това количество "Топлофикация-Сливен" има конкуренция в лицето на дружество "БМ инвест 81", регистрирано в Перник и собственост на Николай Младенов Киряков. Досега то не е участвало в търгове на общината за изгаряне на гориво от боклук. По тази позиция общината е готова да плати до 2,32 млн. лв. без ДДС. 

Другият ТЕЦ, свързан с Ковачки, няма конкуренция в търговете, за които участва. "ТЕЦ-Бобов дол" играе за общо 35 000 т RDF, за които общината е определила общ бюджет от 4 млн. лв. 

За най-голямо количество кандидатства циментовият завод на "Холсим", който е традиционен партньор на София. Дружеството е внесло предложение по 3 позиции - за 60 000, 20 000 и 10 000 тона, като единствено за най-малкото количество има конкуренция в лицето на споменатото "БМ инвест 81".

Без конкуренция за изгарянето на 50 000 тона RDF-гориво срещу 5,8 млн. лв. е консорциумът "ХМД-ИС", в който участва "Индустриални суровини". Същата фирма бе част от предишния търг за оползотворяване на гориво от боклук в последния мандат на Йорданка Фандъкова, в който договори получиха тя и "Холсим". Впоследствие обаче бе съобщено, че и двата контракта са прекратени. Предложеното тогава количество бе двойно по-малко - до 98 000 т, но прогнозната стойност бе около 26.5 млн. лв. 

Около RDF-а, произвеждан в предприятието в Яна, неотдавна се разгоря шумен скандал в Столичния общински съвет. ГЕРБ публикуваха видео как произведеното гориво се заравя в земята и попитаха защо не се оползотворява. Шефът на групата Антон Хекимян и негови колеги заявиха, че внасят сигнал в Регионалната инспекция по околна среда с искане за незабавна проверка. Впоследствие от предриятието оповестиха, че проверката не е установила нередности. ГЕРБ попитаха и защо за 5 месеца управление новото ръководство на завода не е провело конкурс за избор на фирми, които да приемат и оползотворяват RDF-а.

Кметът на София Васил Терзиев и шефът на СПТО Николай Савов признаха, че голяма част от RDF-а наистина все още се заравя, но поясниха, че съотношението е намалено значително спрямо предишното ръководство от времето на Йорданка Фандъкова. За обществената поръчка бе казано, че през месеците, откакто Савов е шеф, целта е била качеството на горивото да се подобри, за да бъде поискано от циментовите заводи и от други фирми, които работят с него. Кметът Терзиев добави, че целта на неговия екип е до края на 2024 г. съотношението между оползотворен и заровен RDF да се намали до 90:10. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата