Медия без
политическа реклама

Еколози: МОСВ тайно отмени забрана за морски строежи

Министър Димитров обеща проверка и евентуална корекция

22 Яну. 2021Обновена
Природата край устието на Камчия е уникално богатство.
Фейсбук
Природата край устието на Камчия е уникално богатство.

За странна смяна на файлове на страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) алармира екологичното сдружение "Зелени закони". Става дума за проектозаповед за обявяване на защитена зона "Камчия", публикувана за обществено обсъждане. В първия файл има забрани за строеж, разораване, извеждане на сечи и т.н. в част от имотите. Във втория липсва забрана за строителство в тях. В резултат - в обнародваната през тази седмица заповед за защитената зона липсва изрична забрана за застрояване на имотите. Под заплаха е най-големият комплекс от дюни по нашето Черноморие.

"Зелени закони" описват хронологията така: "На 25 септември 2020 г. Министерството на околната среда и водите публикува на интернет страницата си за обсъждане проект за тази заповед, заедно със заповедите на общо 50 защитени зони. Файлът на този проект е създаден през декември 2014 г. и съдържа забрана за строителство, а също и за разораване, превръщане в трайни насаждения, извеждане на сечи в конкретни имоти с посочен номер от кадастъра. Тези имоти са всъщност дюни, които в противоречие с Конституцията са обявени първо за земеделска земя, а после са урбанизирани и прехвърлени на частни лица. МОСВ публикува проектозаповедта и дава срок от един месец за обществено обсъждане. Докато трае обсъждането обаче, файлът, качен на сайта на министерството, е подменен с друг, създаден на дата 24.09.2020 г. В този нов вариант на проекта изричната забрана за застрояване на имотите от землищата на Ново Оряхово и Шкорпиловци липсва. Такава липсва и в обнародваната тази седмица в държавен вестник заповед".

Според еколозите подмяната би трябвало да се е случила в периода 11-19 октомври 2020. Срокът на общественото обсъждане е бил до 25 октомври, което означава, че реално е имало само няколко дни, в които актуалният вариант на заповедта е бил онлайн. Но никой от заинтересованите не е забелязал, че файлът е нов, защото имената на двата файла са сходни. "Ако бъде запитано защо е отпаднала забраната, министерството вероятно ще посочи, че никой не е възразил срещу това в срока на общественото обсъждане и че всички заинтересовани лица са имали цял месец на разположение да го направят. Експертите обаче не са подозирали, че се готви отпадане на забраната, тъй като те са свалили и са се водили от варианта, публикуван първоначално", твърди още "Зелени закони". Сдружението настоява министъра на околната среда и водите Емил Димитров да отмени обнародваната заповед и да издаде друга, като върне изричната забрана за застрояване на конкретните имоти.

 

РЕАКЦИЯ

Часове след избухването на скандала МОСВ съобщи, че министър Емил Димитров е назначил вътрешна проверка. "В случай, че се установят пропуски при провеждането на процедурата, ще бъде възобновено производството по издаване на заповедта за обявяване на защитена зона „Камчия“, която е  публикувана в „Държавен вестник“, бр. 5 от 19.01.2021 г.", се казва в изявлението на министерството.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата