Quantcast

Медия без
политическа реклама

Проект на "сглобката" за строежите по морето разгневи "Зелени закони"

ГЕРБ и ДПС са заложили капан в промените в Закона за Черноморското крайбрежие, твърди бивш депутат

30 Ноем. 2023ЮЛИАНА БОНЧЕВА
"Подпорният хотел" в Алепу се превърна в емблема на дезертиралата държава. Ще има ли нова "вълна" на застрояване на Черноморския бряг?

"Ще върнат ли депутатите днес строителството на хотели върху дюните?"

Този въпрос задава природозащитната организация "Зелени закони" по повод на насроченото за четвъртък разглеждане на промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) в парламентарната комисия по околна среда.

Проектът за ремонт на ЗУЧК е внесен с афиширани намерения за стопиране на застрояването на плажовете и прилежащите гори. Но според "Зелени закони" всъщност прокарва опасни вратички за ново бетониране на морския бряг.  Промените в закона са подписани от всички представители на "сглобката", вкл. и на ДПС, които се опитват да изземат особена роля в крепенето на управляващата коалиция. 

"Призоваваме депутатите да не приемат законопроекта, тъй като с него не се защитава, а тотално се обрича на застрояване цялото Черноморие. Причината за този зловеща перспектива е последният параграф 9,  който вероятно е вкаран по искане на ГЕРБ и ДПС като условие са подкрепят проекта", обяснява Александър Дунчев от "Зелени закони", който бе депутат от ПП и  шеф на Агенцията по горите, но напусна политиката огорчен .

Въпросният параграф премахва една от най-важните разпоредби, влязла в ЗУЧК през 2013 г., след като скандалът „Дюни-гейт”  предизвика огромен обществен гвяв и натиск за спиране на масовото урбанизиране и застрояване на дюните, земеделските земи и горските територии по Черноморието.

"Този скандал, както и скандалът с горските заменки, помогнаха цялото общество да разбере, че половината Черноморски бряг е незаконно приватизиран и се урбанизира с бързи темпове чрез незаконни Подробни устройствени планове (ПУП), „на парче”, без приети Общи устройствени планове на общините и често без реални екооценки, като застрояването не подминава и пясъчните дюни, плажовете и други обекти, които по ЗУЧК трябва да са защитени и да са „държавна собственост“ по ЗУЧК, но се оказва, че не са", коментира Дунчев.  

Ако "номерът" с  параграф 9 мине, унищожаването на Черноморието процес ще започне отново след 10 години относителна "пауза", опасяват се природозащитниците, като подчертават, че държавата не е направила нищо, за да си върне собствеността върху дюните или да ги защити по друг по-ефективен начин от застрояване.

 

Порочно 

Държавните и общински институции продължават да прилагат спорната практика за застрояване “на парче” и без адекватни екооценки не само чрез ПУП преди приемането на ОУП, но дори в общини с влязъл в сила ОУП - чрез масово незаконно изменение на ОУП „на парче“, вкл. от общини като Бургас, показва проучване на "Зелени закони". Отделно анализ на организацията (изпратен като становище по конституционно дело 16/2023 г.), показва, че голяма част от крайбрежието и в момента вече се води „урбанизирана територия“ по силата на единични ПУП (виж например картите за плажовете на гр. Бяла, с. Самотино и с. Ново Оряхово,  приложени към становището), като този факт още не вади очите на обществото само защото голяма част от тази „урбанизирана територия“ още не е застроена!", коментират от "Зелени закони". 

 

Още по темата