Медия без
политическа реклама

Сглобката обеща да не пипа ограниченията за строежите по морето

Депутатите засега се разбраха да махнат спорни промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Илияна Кирилова

Народното събрание прие на първо четене законови промени, които целят да запазят Черноморското крайбрежие в неговия автентичен вид и да осигурят необезпокояван масов достъп до природните забележителности и морския бряг. Вносители са Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски. В проекта специално място е отредено на опазването на трите плажа за природосъобразен туризъм Корал, Карадере и Иракли.

Част от първоначално предложените промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие обаче възмутиха природозащитните организации, които видяха опит за отваряне на нови вратички за бетониране на брега. Бившият шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев, който напусна редиците на ПП-ДБ, алармира, че проблемът е в параграф 9 в законопроекта, който на практика премахва разпоредби, които сега спират масовото застрояване по дюните, земеделските земи и горските територии по Черноморието (става дума за законови промени, въведени през 2013 г. след скандала ''Дюнигейт',  осигуряващи защитата от застрояване на над 4000 дка дюни).

Ще върнат ли депутатите днес строителството на хотели върху дюните?

След като "зелените" алармираха за готвения капан,  авторите на поправките се оправдаха, че скандалният параграф 9 е "техническа грешка", и обещаха да го заличат от проекта. 

 

КАКВО ПРЕДВИЖДА ЗАКОНОПРОЕКТЪТ

Законопроектът предвижда да се ограничат възможностите за реализиране на одобрени и влезли в сила устройствени планове, предвиждащи застрояване в непосредствена близост до морския бряг зад плажовете за природосъобразен туризъм. Предлага се разширяване на т.нар. зона "А" в обсега на плажовете за природосъобразен туризъм от 100 м на 500 м, като се възпрепятства поставянето на огради.

Акцентира се върху допълнителна защита на дюните, извън случаите, когато се намират на територията извън обхвата на защитена територия, както и защита на плажовете от третирането им с тежка верижна земекопна техника. Със законопроекта се предлага завишаване на санкциите при поставяне на преместваеми обекти или съоръжения на територията на морския плаж, както и на територията на неохраняем морски плаж и на морски плаж за природосъобразен туризъм.

ДЕБАТЪТ

Депутатите се съгласиха да се организира работна група, която да се захване с неяснотите около законопроекта между първо и второ четене. А такива не липсваха. Младен Шишков от ГЕРБ-СДС заяви, че не става ясно накъде ще бъде разширена зона "А", върху която има най-строга забрана за строителство. "Тук трябва да се дефинира какво в такъв случай ще се случи със зона "Б" - дали се измества, или запазва сегашния си обхват", каза Шишков. И допълни, че законопроектът е добър от гледна точка на обществения интерес, но трябва ''да се намери златната среда между опазването на околната среда и защитата на стопанската инициатива''. Шишков допълни, че законопрокетът трябва да се прецизира и в частта за забраната на огради - дали става въпрос за всички имоти в зона ''А'', или само за зоните за природосъобразен туризъм. Според депутата е възможно да се създаде потенциално противоречние с Конституцията, където се казва, че правото на частна собственост не трябда да се ограничава изкуствено. 

Относно предложението за по-строги санкции за преместваеми обекти на територията на плжовете, съпредседателят на ''Зелено движение''  и депутат от ПП-ДБ Даниела Божинова заяви, че така написано, предложението създава трудности в случай, че линейка трябва спешно да стигне до брега. 

Бившият министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров и настоящ депутат от ДПС също се съгласи с теазата, че водещият принцип трябва да бъде опазването на природата, но и трябва да се обърне внимание на устройствената част. Според съпартиеца му и също бивш министър на околната среда и водите Станислав Анаставсов, трябва да се учим от примера на Гърция и Турция, където има приспособления за изкарване на джетове и моторни лодки, така че собствениците им да могат ''по регламентиран начин, който не дразни обществото, да ги прибират''.

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов пък обърна внимание кои са вносителите на законопроекта - Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски. ''Това предложение е блестящ пример как работи сглобката. Когато става дума за пари и облагодетелстване на ГЕРБ и ДПС - законите минават. За останалите (ПП-ДБ, б.р.) остава решаването на личните проблеми. Този законопроект е направен заради Кирил Петков, който мисли че плаж ''Корал'' му принадлежи'', заяви Йорданов. 

ПРОТАКАНЕ

Дебатът продължи повече от два часа. Наордните представители гласуваха удължаване на пленарното време до гласуването на законопроекта за усторйството на черноморското крайбрежие. Депутатите от ''Възраждане'' заподозряха, че това се прави, за да не остане време залата да разгледа техен законопроект. Според правилника на Народното събрание, при всяко първо заседание за месеца парламентарните групи от опозицията имат право да вкарат каквито точки пожелаят в дневния ред. Националистите поискаха да се гласува съставяне на временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че върху него е бил оказван натиск от народни представители да извършва определени действия. Миналата седмица ИТН безуспешно се опита да вкара точката в дневния ред. Това обаче не се случи, защото депутатите от ГЕРБ и ДПС отказаха да се включат в гласуването за включването на предложението. 

 

Още по темата