Медия без
политическа реклама

"Зелени закони": Половината дюни липсват от кадастъра

20 Авг. 2020
Карта на дюните между Приморско и Перла
Карта на дюните между Приморско и Перла

Само половината от известните дюни в България са картирани в кадастъра, а това означава, че липсващите терени не се ползват от никаква защита. Това е установил екип на "Зелени закони" при проучване на тези крайбрежни екосистеми по Черноморието. Дюните са важни природни местообитания и са включени в европейската мрежа от защитени зони "Натура 2000". През годините у нас обаче се измислиха какви ли не способи те да бъдат унищожени, за да не пречат на строителните намерения.

Според научни проучвания и данни на МОСВ днес в България има между 7 и 12 кв. км дюни, а в специализираните карти на МРРБ са включени само 4.654 кв. км, посочват от природозащитната организация. Проверихме терени от Ахтопол до Шабла и открихме множество варианти на некартиране на дюни без никаква логическа причина. На практика картирани в кадастъра се оказаха само половината от известните дюни в България, установява проверката.

Между Приморско и Перла проучваната територия е изцяло в "Натура 2000", затова дюните в тази част от Черноморието са картирани по проект на екоминистерство, като на Европейската комисия са докладвани дюни с обща площ около 23.232 декара (на картата - оцветено в охра). Тези дюни са отразени и в специализирания формуляр на защитената зона Ропотамо. Но в специализираната карта на дюните към кадастъра са отразени под половината от тях или 121.057 декара (на картата оцветени щриховано).

Според закона за устройство на Черноморското крайбрежие МОСВ е трябвало да предостави на Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация за пясъчните дюни, но очевидно не го е сторила. Дюните са защитени от поставяне на преместваеми търговски обекти, коли, каравани и т.н. Ако обаче дюните не са отбелязани като такива, концесионерите на плажовете имат възможност безнаказано да ги разорат и да ги включат към площта на плажа, посочват от организацията. Оттам са изискали информация по този въпрос от регионалното министерство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?