Медия без
политическа реклама

Милиарди завлякоха, а държавата дори 80 млн. не може да си върне

Няколко министерства гледат сеир, докато Агенцията по горите безуспешно се опитва да си възстанови незаконно заменени терени

Бившият министър Мирослав Найденов дава обяснения в парламента за замените. Години по-късно резултатът е нулев.
Снимка: Архив
Бившият министър Мирослав Найденов дава обяснения в парламента за замените. Години по-късно резултатът е нулев.

80 млн. лв. Такава се оказа оценката на земеделското министерство за нанесените щети от скандалните замени с горски територии от времето на тройната коалиция. Неслучайни бизнесмени получиха златни имоти по морето и в планинските курорти на България срещу неатрактивни частни земи и вече 12 години няма сила, която да ги накара да върнат земите или да си платят. 

Както е тръгнало, тази далавера ще остане безнаказана въпреки намесата на Европейската комисия и установената непозволена държавна помощ при неравностойните заменки. Държавата вече започна да губи тези съдебни дела и сумата от 80 млн. лв. - обявена за смехотворно ниска от природозащитниците - изведнъж се оказва и несъбираема. Никой не се опитва да работи в алтернативната посока - сключване на нови сделки, с които имотите да се заменят повторно, но в обратната посока и частниците да си получат обратно своите земи, като върнат бившите държавните гори на държавата. Този вариант е много по-добър - защото ще бъде спасен безценен природен ресурс, но по него не работи нито една от засегнатите институции. Вместо това ресорните министерства предпочитат да мишкуват. Защо държавата губи делата и каква е цената на бездействието на институциите? 

 

Пазарът на имоти у нас на фиктивно ниски цени удря и замените 

 

Неправителственият сектор твърди, че ползите на частните лица от скандалните замени, сключвани в периода 2007-2009 г., възлизат на милиарди. Инициативата "Зелени закони" извади в началото на 2020 г. 10 от най-скандалните сделки, изчислявайки, че само при тях нанесените щети са над 1 млрд. лв. В същото време Министерството на земеделието и храните с огромно закъснение успя да изчисли, че при 103 от общо 132 сделки заменяните имоти са били неравностойни и частните собственици са се облагодетелствали с близо 80 млн. лв. непозволена държавна помощ. 

И тази мизерна оценка за нанесените щети на хазната се оказва недоказуема в съда. На работна среща, организирана миналата седмица от инициативата "Зелени закони", стана ясно, че дори занижените суми падат в съда след разпореждани съдебнооценителски експертизи на вещи лица. 

"В момента се водят над 100 съдебни дела, Изпълнителната агенция по горите движи 25 от тях. Имаме две окончателно решени съдебни дела, в които нашата оценка пада в пъти и съдът установява, че няма непозволена държавна помощ. Докато наетият от държавата оценител дава оценка на имот в размер на 400 000 лв., вещото лице го смъква на 30 000 лв.", дадe пример новият директор на агенцията Александър Дунчев. 

Според ИАГ мисията "пазарна оценка" става невъзможна заради лоши закони и изначално фиктивен пазар на имоти у нас. Законът за държавната собственост предвижда пазарните цени да се смятат на база вписани в Агенцията по вписвания сделки, сключени в предходните 12 месеца. При липса на поне два аналога се дава възможност оценките на горски терени да се правят по специален ред - с по-дълъг период от 24 месеца и възможност за ползване не само за сделки с горски територии, но и със земеделски имоти.

В реалността това води до невъзможност да се определи нормална пазарна оценка, смятат в ИАГ. Сделките с горски територии в периодите на заменките са много малко и при почти всички замени държавната оценителска фирма "Агролеспроект" е ползвала специалния ред - ползвани са сделки от по-дълъг период и такива със земеделски имоти. Голяма част от пазарните аналози обаче на свой ред са нереални. Така назначаваните от съда вещи лица успяват да намалят многократно и ниските оценки на "Агролеспроект". Заради патовата ситуация с нереалните, така или иначе, цени на имоти у нас от ИАГ са направили запитване до Европейската комисия как да продължат с процедурата по възстановяване на непозволена държавна помощ. 

Тази версия не се приема за чиста монета от Свилен Овчаров, адвокат на жалбоподателя, дал начало на процедурата за възстановяване на държавна помощ. "Да, има трудности заради ограниченията в Закона за държавната собственост да се ползва оценки от 12-месечен период, но истината е, че МЗХГ и ИАГ нямат опит в подобни дела по оценяване на имоти. МРРБ и НКЖИ например постоянно водят такива дела по отчуждения и екипите им са много опитни. Има много начини да вдигнеш цената на даден имот и най-вече - да се оцени наличната инфраструктура. Това не се прави", твърди Овчаров. Той изтъква, че солиден опит в оценяването са натрупали и публичните изпълнители на НАП, като приходната агенция е успяла да наложи в съда и работещ алгоритъм за оценка при наличие на свързани лица. Но и той твърди, че е абсурдно вещите лица да смъкват в пъти оценките на "Агролеспроект", които, така или иначе, са силно занижени. 

 

Никой не преговаря за доброволен отказ със засегнатите фирми 

 

Решението на държавата да търси възстановяване на допуснатата непозволена държавна помощ чрез парично плащане е най-голямата грешка - тя предопредели провала на цялата процедура, казва Овчаров. Според него виновникът да се случи това е бившият министър на земеделието на ГЕРБ Мирослав Найденов. "Работехме много конструктивно с ГЕРБ - това, така или иначе, е схема на тройната коалиция, до момента, в който Мирослав Найденов еднолично не реши, че в закона за държавната помощ не може да се допусне изобщо помощ, предоставена като замяна, да се възстанови чрез обратна замяна. Вместо това под давление на Найденов се прие, че единствената форма за възстановяване на помощ ще бъде паричната. Това е разбираемо при незаконно подпомагане със субсидии например, но в случая е абсолютно неработещо", изтъкна Овчаров. Според него още не е късно Законът за държавната собственост да бъде изменен и да се издадат нови актове по възстановяване на държавна помощ чрез връщане на заменените терени. Това ще защити и в много по-голяма степен интереса на обществото да запази тези гори. "Близо половината от тези имоти не са подобрявани и препродадени и със собствениците може да се преговаря. Това няма да представлява разваляне на сделки със задна дата, а сключване на нова сделка, в която двете страни се съгласяват да направят обратна замяна", изтъква Овчаров. Че това не е невъзможно, свидетелстват и 5-те случая, в които частните страни по сделките сами са се отказали от тях. Нито едно ведомство обаче в момента не работи за такъв вариант и това не е случайно.

 

Министерствата на земеделието, екологията и финансите - ни чул, ни видял 

 

На фона на големия залог - заменени хиляди декари гори и нанесени големи щети, Изпълнителната агенция по горите е оставена сама да се бори с целия казус около проследяването на сделките, оплакаха се от там. На работната среща със "Зелени закони" Министерството на земеделието, храните и горите не изпрати нито един представител, което е показателно. Две други министерства се оправдаха, че нямат информация и нямат правомощия. 

И Министерство на околната среда и водите, и Министерство на финансите играят непричом в целия скандал, въпреки че са директно замесени. Според природозащитните организации голяма част от сключените сделки могат да се разтрогнат директно като нищожни, защото са заменяни дюни, плажове и защитени територии. Сключването на сделки с такива земи е забранено. Някой обаче следва да насложи картите на сделките с картите на Черноморското крайбрежие и защитените зони у нас и този някой няма как да са неправителствените организации. Те вече са го направили, но от това, уви, не следва абсолютно нищо. На този фон представител на Министерството на околната среда и водите коментира, че нямат достатъчно информация по случая, а финансовото министерство твърди, че нищо не може да направи по същество, защото само координира процедурата по възстановяване на държавна помощ. Това обяснение е, меко казано, странно - ако държеше непозволената държавна помощ да бъде наистина възстановена, МФ следваше да е много по-активно и да не допусне забатачването на процедурата с години, както и да подпомогне методически ИАГ. За това обаче е необходима решимост на държавата да защити обществения интерес. В последните няколко години такава решимост категорично не съществува. Да видим ще помогне ли в тази посока новата конфигурация на властта. 

 

Още по темата