Медия без
политическа реклама

ЕК разследва социалната мрежа TikTok

23 Апр. 2024
Unsplash

Европейската комисия (ЕК) започна второ разследване на социалната медия TikTok, обвинявайки платформата в нарушаване на Закона за цифровите услуги (Digital Services Act, DSA). Проверката е насочена към пристрастяващия характер на TikTok Lite - олекотената версия на приложението, предназначена за устройства с ограничена памет и бавни интернет връзки.

 

TikTok Lite стартира по-рано този месец във Франция и Испания и включва функционалност, позволяваща на потребителите да натрупват точки чрез гледане и харесване на видеоклипове. Тези точки могат да бъдат обменяни за ваучери за Amazon и собствената цифрова валута на TikTok. ЕК изрази загриженост, че този тип функционалност “задача и награда” може да въздейства върху психичното здраве на младите потребители, като “стимулира пристрастяващо поведение”.

 

Въпреки че Комисията все още не е потвърдила никакви нарушения на закона, тя се опитва да накара ByteDance (компанията-майка на TikTok) да спре услугата в ЕС, докато разследването продължава. ByteDance има срок до 24 април да се противопостави на тези потенциални мерки.

 

Неспособността да спазва DSA може да изложи компанията на големи глоби до един процент от общия й годишен доход и периодични глоби до пет процента от дневния доход. ЕК не посочва дали планира да налага тези глоби, докато разследването продължава.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

TikTok Lite, ЕК, пристрастяване

Още по темата