Медия без
политическа реклама

ЕС разследва Meta заради пристрастяващ ефект при непълнолетните

Pixabay

Европейският съюз (ЕС) стартира официално разследване на онлайн гиганта Meta съгласно Закона за цифровите услуги (DSA). Целта е да се установи дали социалните мрежи Facebook и Instagram водят към пристрастяване на децата и дали е осигурено високо ниво на безопасност и неприкосновеност на личния им живот.

Това е част от цялостните опити на европейските институции да регулират големите, предимно американски, технологични компании. Тези усилия включват приемането на поредица от нови регулации, създаването на нови контролни органи, както и поредица от разследвания и дела срещу Big Tech компаниите.

Разследването на ЕС ще провери по-специално дали Meta правилно оценява и действа срещу рисковете, породени от интерфейсите на нейните платформи. Европейската комисия (ЕК) е загрижена за това как те биха могли "да използват слабостите и неопитността на непълнолетните и да предизвикат пристрастяващо поведение."

Подобна оценка е необходима, за да се противодейства на потенциалните рискове за упражняването на основното право на физическо и психическо благополучие на децата, както и на зачитането на техните права. 

Производството ще проучи също дали Meta предприема необходимите мерки за предотвратяване на достъпа на децата до неподходящо съдържание, дали разполага с ефективни инструменти за проверка на възрастта и дали непълнолетните разполагат с ясни и силни инструменти за защита на личните данни, като например настройки по подразбиране.