Медия без
политическа реклама

Душманите на дюните в Несебър се оказаха на държавна заплата

Служители на ловното стопанство разорали пясъка, вместо да сложат бариера срещу набезите на АТВ-тата

 Траншеята, с която ловното стопанство решило да стопира гонките на АТВ-тата по дюните.
бТВ
Траншеята, с която ловното стопанство решило да стопира гонките на АТВ-тата по дюните.

Мистерията с вандалското разораване на дюни в района на плажа "Несебър юг" вече е разгадана. През уикенда стана ясно, че неизвестни лица са направили с тежка техника гигантски изкоп, дълъг стотици метри. Посегателства на морския  ни бряг се случват често през годините, но обикновено злодеите са "предприемчиви" бизнесмени, които се оправдават, че укрепват или защитават от набези пясъчната ивица. В този случай обаче нарушителите са на държавна заплата - багерът бил пратен от горското стопанство. 

Сигналът за съсипванетОт Ловното стопанство разкопали дюните в Несебър срещу АТВ ...о на дюните бе подаден от концесионера на плажа в петък следобед.  Извършителят бързо бе идентифициран - МВР установи, че изкопът е дело на Държавното ловно стопанство - Несебър. Шефът на стопанството инж. Димитър Мандулев обясни, трябвало да се вземат мерки заради нашествието на АТВ-а в защитената зона. Той се позова на предписания от регионалната инспекция по околната среда.  Предписание наистина има, само че в него са указани други действия на друго място.

На 13 януари РИОСВ Бургас е изпратила до ловното стопанство предписание за ограничаване достъпа на моторни превозни средства до дюнните образувания на плажа "Несебър - юг".  Указанието на екоинспекцията е в срок 20 дни "да се монтира трайно възпрепятстващо съоръжение, ограничаващо навлизането на превозни средства от северната страна на защитената територия.  Вместо да сложат бариера/преграда на север, от ловното стопанство на своя глава решили да копаят ров, при това откъм южната страна. През уикенда инж. Мандулев обясняваше пред медиите, че изкопът бил "най-щадящият начин" да се спрат мотонашествията. 

"Дадохме предписанието заради многото сигнали за проникване на АТВ-та от северната страна на дюните, където има улица, дори паркинг и нищо не възпрепятства тези превозни средства", обясни шефът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов. Той е категоричен, че изкопът е незаконен.

Нарушението засяга защитената територия Несебър - Равда - Ахелой, част от европейската зелена мрежа "Натура 2000". Екоинспекторите са установили, че е изкопан ров с дълбочина около 1 метър по протежение на черния път, водещ към плажа. С GPS е установено, че изкопът върви по границата на защитената територия - Природна забележителност "Пясъчни дюни  5 бр. - гр. Несебър". 

Ще издадем нови предписания  -  да бъде възстановен ландшафтът възможно най-бързо и най-пълно и да бъдат предприети адекватни мерки за ограничаване на достъпа на АТВ-та от другата страна на плажа”, обяви шефът на РИОСВ. Ще има и наказания. За конкретните извършители -  физически лица, по закон са глобите са от 3000 до 10 000 лева, а за предприятието санкцията може да е между 5000 и 500 000 лв.

 

Игра на термини

„Няма увредени дюни, няма никакво навлизане в тях. Това е държавна горска територия“,  твърдеше  през уикенда шефът на горското предприятие инж. Мандулев.

"Пряко засегнати дюни по смисъла на Закона за защита на територии няма, но има засегнати дюнни местообитания по смисъла на Закона на биоразнообразието”, поясни директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов. Нарушено е природно местообитание „сиви дюни” в рамките на защитена зона Натура 2000 „Ахелой-Равда-Несебър”.

 

Странно мълчание 

Министерството на туризма обяви, че също проверява случая с дюните и е готово да си сътрудничи с другите институции.  То се отчете с информация, че концесионер на плажа "Несебър юг" е фирмата "Ауто Фактор" ЕООД. В неделя МТ съобщи, че през 2022 г. МТ е направило 4 планови и извънредни проверки на този плаж,  които не са установили никакви нарушения на концесионера.   

Прави впечатление оглушителното мълчание на земеделското министерство и на Агенцията по горите. Горското предприятие в Несебър, разорало дюните, е на тяхно подчинение. А реакция на двете институции няма. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?