Медия без
политическа реклама

Кадър от подпорния хотел в Алепу ще съветва екоминистъра

Назначението в кабинета на Юлиян Попов ядоса природозащитници

28 Юли 2023
Алепу вилидж - един от строежите, които получиха зелена светлина по времето на Тонка Атанасова в РИОСВ-Бургас.
е-бургас
Алепу вилидж - един от строежите, които получиха зелена светлина по времето на Тонка Атанасова в РИОСВ-Бургас.

Бившият директор на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова е назначена за съветник на екоминистъра Юлиян Попов. Това официално потвърдиха пред "Сега" от ведомството, след като назначението предизвика брожения сред природозащитниците. Атанасова беше шеф на ключовата екоинспекция през годините 2015-2020, когато службата беше вечно в позата "ни чул, ни видял" за бетона по морето и разрешаваше скандални посегателства срещу природата.

Скандалите на юг от Бургас не са един и два, но в тяхна емблема се превърна т.нар. подпорен хотел "Алепу вилидж" на красивия бряг в едноименната местност. Атанасова не е човекът, подписал разрешителните на това чудо на Бетономорие (по това време е била в отпуск), но бранеше проекта като законен. По същото време инспекцията участваше в хайки срещу диви къмпингари, сякаш те са много по-незаконни от хотела-подпорна стена. Пак Тонка Атанасова обяви за напълно законно изсичането на боровата гора на Арапя. По нейно време започна застрояването на Поляните в Синеморец, пуснаха се строежи на Иракли и т.н.

През 2020 г. Атанасова тихомълком се върна в родния си Хасково, където отново оглави РИОСВ. Оттам я уволни Асен Личев - министър в служебния кабинет на Стефан Янев, през 2021 г.

Атанасова бе забелязана по време на ново обследване на дюните на Каваци, което екоминистърът организира тези дни. "Г-жа Тонка Атанасова има опит в опазването на дюните - под нейното вещо ръководство беше разрешено застрояването на подпорния хотел на Алепу, застрояването на недюните на Каваци, Градина и Обзор и застрояването на м. Поляните при Синеморец в Природен парк Странджа. Може да очакваме в МОСВ да настане такова опазване на дюни и Черноморско крайбрежие, че свят да ни се завие", коментира във "Фейсбук" Тома Белев.

Още един съветник е назначен в МОСВ - Павел Антонов. Той е дългогодишен сътрудник на министър Попов - бил е в кабинета му и през 2013 г., когато Попов беше в служебното правителство на Марин Райков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?