Медия без
политическа реклама

Екоминистърът уволни жената, затворила ТЕЦ "Брикел"

От МОСВ обясниха рокадата с проверка, установила нарушения

01 Авг. 2023Обновена
ТЕЦ "Брикел" отново може законно да обгазява околните населени места.
Стефан Николов
ТЕЦ "Брикел" отново може законно да обгазява околните населени места.

Екоминистърът Юлиян Попов е уволнил в понеделник без мотиви досегашния директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора Диана Искрева, съобщи БНР. Новината се разчу вчера из социалните мрежи, споделена от бившия министър Борислав Сандов, но министерството така и не я обяви официално.

Директорът на РИОСВ – Стара Загора е освободен на основание на резултатите от проверка, назначена със заповед на министъра на околната среда и водите от 28.04.2023 г., обясниха от екоминистерството в отговор на въпрос на "Сега". При проверката, извършена от Инспектората на МОСВ, са установени неспазване на законови разпоредби, регламентиращи провеждането на конкурси за назначаване на държавни служители, антикорупционното законодателство и процедурите за налагане на административни наказания за нарушения на екологичното законодателство, които са довели до невъзможност за налагане на административни наказания на нарушителите, посочват от МОСВ. Предстои да бъде обявен конкурс за избор на директор на РИОСВ – Стара Загора.

Други смени в РИОСВ в страната не са извършвани, поясняват от екипа на Юлиян Попов.

Преди една година Искрева сложи подпис под заповед за затваряне на ТЕЦ "Брикел" след ескалиране на напрежението около централата. Неговият връх беше инспекцията на тогавашния премиер Кирил Петков и министъра на околната среда в неговото правителство Борислав Сандов. Двамата първоначално не бяха допуснати в ТЕЦ-а от неговото ръководство, а впоследствие разкриха всякакви нередности около работата му. Скоро обаче съдът отмени заповедта и "Брикел" отново забълва пушеци, а от миналия месец го прави и съвсем законно.

Заповедта на министъра на екологията Юлиян Попов за уволнение на Искрева е връчена в понеделник и е влязла в сила веднага, без предизвестие, твърди държавното радио. В коментар за Радио Стара Загора Диана Искрева предположи, че не е изпълнила определени очаквания. На нейно място временно е назначена Диана Ганева, директор на дирекция "Превантивна", в която се разглеждат инвестиционните намерения и се издават разрешителните за тях, личи от сайта на инспекцията, където тихомълком имената на директора са подменени.

Това е поредно назначение на Попов, което се приема на нож от природозащитниците. Наскоро се разбра, че той е взел за свой съветник бившия директор на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова, по чието време инспекцията даде зелена светлина на някои от големите безчинства по Южното Черноморие. Двете рокади показват, че министърът не счита за необходимо да уведомява обществеността за тях и да ги аргументира.

Искрева е вторият директор, затворил централа на Ковачки и уволнен впоследствие, става ясно от поста на Сандов във "Фейсбук". Другият махнат директор е Наталия Пачеманова на РИОСВ-Хасково, която затвори ТЕЦ "Марица-3" (Димитровград). Явно да затваряш замърсяващи предприятия, особено свързани с Ковачки, не е полезно за кариерното развитие в МОСВ, коментира Сандов. Уволнението в Хасково бе направено от служебния кабинет през февруари. Пачеманова издаде заповед за принудително спиране на централата в Димитровград миналата пролет по времето на кабинета "Петков".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата