Медия без
политическа реклама

Държавата ще спасява с кредити "Мини Марица Изток"

Скъпият ток на ТЕЦ 2 отново задължително ще бъде изкупуван от НЕК

06 Юни 2024

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще отпусне заем на "Мини Марица-изток" 2 в размер на 100 млн. лева, а търговска банка - още 50 млн. лв. С парите ще се гарантира работата на държавното минно предприятие, докато Еврокомисията даде позволение то да бъде подпомогнато с пари от държавния бюджет.

Това стана ясно на срещата на министъра на енергетиката Владимир Малинов в сряда в Раднево с кметове на общините в региона на Маришкия въгледобивен басейн и със синдикални организации.

49-то Народно събрание гласува през април от държавния бюджет да бъдат отпускани по 250 млн. лв. годишно в продължение на 4 години за рекултивация на терени в Маришкия басейн и привеждането им в устойчиво състояние - общо 1 млрд. лв. за целия период. Докато се чака нотификация от Брюксел, финансовата стабилност на предприятието ще бъде гарантирана с кредит от БЕХ и търговска банка, съобщи министър Малинов.

"Предприети са достатъчно мерки за гарантиране работата на „Мини Марица-изток“ и топлоцентралите в енергийния комплекс", каза той пред кметовете и синдикатите. 

"Осигурените като краткосрочна мярка средства от заеми следва да се изразходва по най-ефективен начин, целенасочено за дейности по рекултивация и без аутсорсване към външни изпълнители", заяви енергийният министър, цитиран от БТА. 

В същото време БНР съобщи, че със синдикатите и ръководството на "Мини Марица-изток" е договорено, 60% от очакваните 250 млн. лв. за рекултивация на терени за тази година, всъщност ще отидат за заплати, осигуровки и социални придобивки. 

Министър Малинов увери още, че ще бъде гарантирана и работата на държавния ТЕЦ "Марица изток 2", чиято електроенергия е с една от най-високите цени и затова не може да се търгува на електроенергийната борса.

Със заповед на министъра произведената от ТЕЦ 2 енергия ще бъде включена задължително в микса за електричество за битовите абонати от 1 юли за следващите 12 месеца. Определена е обща годишна квота за задължително изкупуване на електрическа енергия в размер до 2 628 000 MWh, съобщи БТА. Така държавната централа ще продължи да работи с два блока с обща мощност 300 MW, а скъпата електроенергия от тях задължително ще бъде изкупена от обществения доставчик НЕК.

Заповедта на министъра вече е отразена в представените от КЕВР разчети за поскъпването на тока от 1 юли, според които цената за бита ще се увеличи средно с 1.4%. По думите на Малинов това поскъпване не било свързано с включването на тока на ТЕЦ 2 в енергийния микс на регулирания пазар.

ТЕЦ „Марица Изток 2“ е поискала да продава на НЕК произведения от нея ток от 1 юли на цена 280.74 лв./MWh. След корекция от КЕВР обаче тя е намалена до 275.98 лв. За сравнение, цената в момента е 318 лв./MWh като поевтиняването сега е заради спада в цената на въглеродните емисии.

Въпреки това за следващия регулаторен период КЕВР е определила годишна пазарна цена на тока в размер на 88.50 евро/MWh, или 173.09 лв./MWh, което е близо 100 лв. под цената от държавния ТЕЦ.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Владимир Малинов, мини, ТЕЦ

Още по темата