Медия без
политическа реклама

Колко лъжи може да побере Маришкият басейн

Режим на тока, Брюксел ни кара да плащаме за "пържен вятър", закопаваме черното злато на България - митове и факти

Политици от опозицията мътят главите на недоволните миньори и енергетици и се отитват да извлекат партийни дивиденти от страховете на хората.
Илияна Димитрова
Политици от опозицията мътят главите на недоволните миньори и енергетици и се отитват да извлекат партийни дивиденти от страховете на хората.

Вече втора седмица на фона на протести разни "познавачи" на въглищната енергетика, профсъюзни водачи и политици, известни като рупори на Кремъл, плашат България с апокалипсис. Чакат ни режим на тока, живот на свещи, пълчища безработни, енергийно робство, вещаят черните пророци. В ролята на сатаната е правителството, а териториалните планове са неговите оръжия за масово унищожение. Зад големите беди прозира дългата ръка на европейския империализъм и на щатския колониализъм.  

Продавачите на страхове са много напористи, а управляващите (не само днешните) упорито неглижират важната задача да обезвреждат манипулаторите, като разбиват с факти заблудите.

Всеки, който е чел т. нар. териториални планове за справедлив преход на трите въглищни района - Стара Загора, Перник и Кюстендил, е наясно -  никакъв апокалипис не се задава, напротив вижда се модерно бъдеще. Но властта не си дава труд да го обяснява с думи прости на обикновените хора. Един политик от управляващото мнозинство наскоро дори настояваше, че и чистачката в теца можела да посети сайта на енергийното министерство и да се запознае с бъдещето. И така чистачката, миньорът и кранистът от теца чуват само как скоро ще останат без работа, а Маришкият басейн ще заприлича на пустиня.

Сред най-продаваните заблуди е, че

 

България не може без ТЕЦ "Марица изток 2"     

 

Държавната ТЕЦ несъмнено е играла ключова роля десетилетия наред, но вече е на доизживяване. В момента работят само 2 от осемте й блока, а броячът на загубите й неумолимо се върти. Досега държавата все спасяваше централата - вкл. с осигуряване на кредити, които после опрощаваше.

През 2020 г. например "Марица Изток 2" получи 597 млн. лева назаем. После заемът бе трансформиран в увеличение на капитала и така над половин милиард просто изчезна в черната дупка.

"Марица Изток 2" продължи да трупа тежки загуби. Само през 2022 г. удари "джакпота" - нейният ток стана търсен, защото войната в Украйна и руският енергиен терор над Европа предизвикаха шокови поскъпвания на енергийните пазари. Но цените се успокоиха и през 2023 г. тецът пак закъсва.

Финансови резултати на ТЕЦ "Марица Изток 2", по години

Енергийният експерт Мартин Владимиров обясни простичко как се трупат в момента загубите: 

При производството на 1 мегаватчас енергия ТЕЦ “Марица Изток 2” изхвърля във въздуха около 1,3 тона вредни емисии. В момента цената на тон СО2 е 100 евро, което за централата означава оскъпяване със 130 евро, или 260 лв. Това прави енергията на държавната ТЕЦ на практика непродаваема.

През януари - август въглищните централи в България са произвели двойно по-малко електроенергия в сравнение със същия период на миналата година и с 24% по-малко от предковидната 2019 г. И това свиване се случва без никакви  намеси на държавата, просто няма кой да купува скъпия "маришки" ток.

В същото време ВЕИ секторът расте. За две години соларните мощности в България са се удвоили и вече са над 2400 мегавата, повече от капацитета на АЕЦ „Козлодуй“. През август делът на възобновяемата енергия в общото производство е 24%, като по този начин почти се изравнява с дела на ТЕЦ, който е 25% от общото количество. 

 

Цената няма значение

 

"Когато имаш нещо, което може да го нямаш, няма значение колко ще платиш за него, важното е да го имаш." Тази крилата мисъл е на Димитър Манолов, лидер на КТ "Подкрепа". С нея авторът иска да каже, че ако си имаш въглищна енергетика, трябва да си я опазиш на всяка цена.

Както вече стана ясно, без някой да я притиска, ТЕЦ "Марица Изток 2" работи с едва 15% от капацитета си, защото никой не иска да купува скъпия й ток. По-изгодно излиза да се внася еленергия. А два от осемте блока все пак работят заради помощ от държавата - служебният кабинет накара КЕВР да включи в микса за битовите абонати "квота" за централата. За сравнение цената на АЕЦ "Козлодуй" за регулирания пазар е 70 лв., а на черната централа е над 300 лв.  

Преди дни директор на частна ТЕЦ небрежно подхвърли, че помощта, която се дава чрез вкарването на скъпия въглищен ток в сметките на домакинствата, била "само" 300-400 млн. лв. за година - сякаш това са джобни пари. 

Въглезащитниците упорстват, че цената няма значение, щом


става дума за енергийна независимост,


и напомнят, че в Маришкия басейн има огромни залежи на лигнитни въглища, достатъчни за 60-70 години напред. Явно затова вождът на "Възраждане" рече, че срокът за закриване на въглищната индустрия трябва да е 2100-а година.

Бранителите на кюмюра обаче забравят, че „безценните“ ни запаси са с лошо качество. В отчетите на ТЕЦ "Марица Изток 2" го пише - въглищата са ниско калорични, а в същото време са с високо съдържание на сяра, влага и пепел. С други думи - съчетават ниска ефективност с голямо замърсяване. И ето до какво води използването им:

През 2022 г. ТЕЦ „Марица Изток 2“ е на 10-о място сред най-замърсяващите индустриални съоръжения в Европа, сочат данните на Института „Ембър“.

През март т. г. Съдът на ЕС се произнесе - България гази европейското законодателство, като позволява на държавната централа да бълва серен диоксид почти двойно повече от пределно допустимото и живак близо 4 пъти над нормата. Следват глоби. 

Индустриалният комплекс „Марица Изток“ е на 19-а позиция в класацията на "Грийнпийс" за най-замърсените със серен диоксид райони на планетата. България е единствената държава от ЕС в челната двайсетица.

Това, че сме сред най-болните нации на света, го дължим и на въглищната енергетика.


За всичко е виновен Брюксел 

 

Тази теза е любима на "Възраждане" и на синдикатите. Преди време профсъюзен лидер саркастично обясняваше, че заради натиска на ЕС тецовете ни купуват „пържен вятър" (имаше предвид, че плащат квоти за въглеродните емисии).

Всъщност никой не трябва да ни натиска - от ЕК или от другаде, ние сами трябва да се погрижим за здравето на хората и на планетата. Дори държави като Китай вече работят за климатична неутралност и участват в търговията с СО2 квоти, за да ограничават парниковите газове. Впрочем България е ратифицирала Протокола от Киото, по силата на който участващите държави се ангажират с конкретни цели за намаляване на въглеродните си емисии, още през 2002 г., доста преди да влезе в ЕС.

Протестиращи говорят по новините всякакви небивалици – че като си закопаваме въглищната енергетика, ще си докараме недостиг на ток,

 

ще стоим на свещи,

 

а Маришкият басейн ще се превърна в огромно индустриално гробище.

Защо плещят очевидни глупости – от незнание или от корист, по поръчка, само те си знаят. Истината е, че териториалните планове, срещу които толкова скачат, всъщност залагат модерно бъдеще на Маришкия басейн като сърце на авангардни технологии.

Редица анализи сочат, че електроенергията от лигнитни въглища ще има съществена роля в българската енергетика до 2025 г. След това делът й ще се свива  (под 5% от енергийния микс в периода 2030-35 г.), защото ще става все по-скъпа, а цените на зелената енергия ще падат.  А България ще остане износител на ток - но "зелен", не от въглища.  

В същата посока, но по-бързо от нас, се движат съседните държави. През 2022 г. в Гърция, Турция и Румъния над 40% от произведената електроенергия е била от възобновяеми източници. Ако България продължава да се бави с енергийния си преход, това ще доведе до повече внос от съседните държави, които ще могат да предложат по-конкурентни цени.

Териториалният план за Стара Загора предвижда до 2030 г. да бъдат разработени проекти за поне 7,5 гигавата вятърни и слънчеви мощности. За сравнение - в момента четирите ТЕЦ-а в „Марица Изток“ са с обща мощност под 3,5 гигавата.

Но "Марица Изток 2" е важен балансьор, какъвто мощностите, ползващи енергията на слънцето и вятъра, не могат да бъдат, опонират въглищарите.  

И за това е помислено в плановете -  предвидени са големи инвестиции в системи за съхранение на енергия, както и в развитие на елмрежата, което е ключово за присъединяване на растящия брой нови ВЕИ централи.

 

Надига се армия от гладни и безработни 

 

Отказът от въглища наистина означава закриване на работни места. Но точно затова ЕС е заделил милиарди за „справедлив преход“. Ще се финансират мащабни програми за нови производства и заетост – рекултивиране на терените на въглищните мини, сглобяване на и рециклиране на соларни панели, производство на електрическо оборудване и елементи за фотоволтаици, електролизьори за водород, допълнително оборудване за водородни системи, инсталации за съхранение на електроенергия, заводи за инструменти, резервни части и др. 

Неотдавна от ГЕРБ извадиха „скандален“ списък с 11 големи фирми, избрани от кабинета „Денков“, които щели да лапнат поне 1 млрд. лева от европарите за съмнителни инвестиции във въглищните райони. Оказа се, че в списъка няма нищо скандално – има намерения, заявени от държавни и частни компании като НЕК, държавните мини, „американската“ ТЕЦ "Контур Глобал", „Монбат“ и др. Само тези 11 фирми, заявили интерес да развиват проекти в Маришкия басейн, твърдят, че могат да осигурят над 4300 работни места. А същинският конкурс за набиране и финансиране на инвестиции тепърва предстои.

И както се вижда от списъка, "Контур Глобал" например няма никакво намерение да „умира“ - смята да прави фотоволтаични централи с батерии за съхранение на ток, инсталации за улавяне на СО2, курсове за преквалификация на персонала, производство на системи за складиране на ток и др.


Милиардите от ЕС не ни трябват, сами ще си ги заработим  

 

горещят се бранителите на въглищната енергетика. Как ще ги заработят, като "бизнесът", който бранят, трупа загуби и виси като воденичен камък на шията на всички българи - и чрез сметките за тока, и чрез другите форми на държавно подпомагане, без които въглищната енергетика няма дори краткосрочно бъдеще? 

Зад "омразните" териториални планове стоят 1.15 млрд. евро - за инвестиции в бъдещето, защото въглищата са обречени. Колкото по-рано всички обединят усилия в изпълнение на тези инвестиции, толкова по-бързо и безболезнено ще стане преходът към зелена енергетика. В момента профсъюзни вождове и прокремълски кречетала се опитват да подменят прехода с агония. Ако хората в мините и тецовете ги слушат, накрая ще стане като в онзи виц - и солта ще изядат, и тоягите ще отнесат. При такъв черен сценарий черната енергетика пак ще фалира, само че България ще изпусне милиардите от ЕС, а отгоре на всичко ще плаща прескъпо - вкл. и санкции за нарушаване на европравилата за борба с климатичните промени, замърсяването на атмосферата и за тровенето на населението. Нима някой има полза от това? 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата