Медия без
политическа реклама

В 12 без 5 ресорният ексминистър решил да спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

Заради странен ход на Росен Христов токът за бита ще поскъпне над очакваното

Росен Христов "прочете" политическа атака от ПП срещу себе си в критиките, които получи за странно решение, взето точно преди да се раздели с министерския пост.
БГНЕС
Росен Христов "прочете" политическа атака от ПП срещу себе си в критиките, които получи за странно решение, взето точно преди да се раздели с министерския пост.

Странен ход на бившия енергиен министър Росен Христов, който ще доведе до поскъпване на тока от 1 юли, разкри колко са безумни напъните да се спасява въглищната енергетика на всяка цена.

В момента Комисията за енергийно и водно регулиране усилено обсъжда промени в тарифите на електроенергийните дружества, а вчера председателят Иван Иванов обяви, че точно преди да сдаде поста, ексминистър Христов изненадващо е подписал заповед държавната "ТЕЦ Марица изток 2" да бъде включена в енергийния микс, който е предназначен за битовите потребители.  Това създава проблем - токът на тази централа е един от най-скъпите. 

Председателят на КЕВР не скри, че е неприятно изненадан от решението на Росен Христов да "даде рамо" на ТЕЦ "Марица изток 2+, която в момента не работи, защото токът й е прекалено скъп и това го прави непродаваем. "Това ще повиши цената на тока за бита от 1 юли над първоначално предвидените около 3.6%, посочи доц. Иванов, като поясни, че ефектът тепърва ще се изчислява. Интонацията му подсказа, че не одобрява подобни решения, взети "на изпроводяк". 

Бившият служебен министър се оправда, че бил уведомил КЕВР и че увеличението ще е минимално, защото включил държавната тец с малко участие в енергийния микс. Според него "Марица изток" 2 ще има до 20% "квота". "Натоварване над 20-25% би довело до значително увеличение за цената за крайните потребители", призна Христов пред БНТ. От объркания му коментар се подразбира, че идеята е маришката централа да заработи с една пета от мощностите си.

"С 20% натоварване цената остава същата, при използване на ТЕЦ-а на 50% цената на тока за бита ще се вдигне с 20 – 30%, ако го натоварим напълно, говорим за двойно увеличение. По тази причина ние нямаме интерес да използваме въглищната електроенергия при сегашната конюнктура на пазара. А какво има смисъл - да го натоварваме така, че да си поддържаме електроенергийната система“, поясни бившият министър.

Това, което не каза, е, че домакинствата  ще трябва да плащат по-скъп ток, защото служебното правителство е решило да помогне на държавата тец, чиито цени нормалният пазар не приема.

„Няма никакви действия – самоинициативни или саботажи на Министерството, на енергетиката, чисто изпълнение на закона“, отсече Росен Христов.  И допълни, че:  по закон централата можела да бъде включена в микса със заповед на енергийния министър, а целта е да „гарантира сигурността на електроенергийната система“; ходът му бил на база на решение на парламента от 2020 г., което повелявало "Министерството на енергетиката да направи всичко необходмо и да осигури работата на ТЕЦ "Марица изток 2". Такава заповед не е прецедент, издавана е и преди, а срокът е диктуван от графика на КЕВР, който задължава да се внесе такова решение в установения срок, така че да могат да си калкулират цената", изтъкна ексминистърът. Той добави, че прекалено скъпият ток на държавната въглищна централа и предни години е бил включван в електроенергийния микс, предназначен за бита. Христов твърди, че ефектът от неговото нареждане ще е "незначителен"  -поскъпването за крайния потребител ще е 3.9  вместо 3.6%, успокои той. 

 

Сол и пипер

Бившият член на служебното правителство за пореден път си позволи да прави политически коментари и неверни "тълкувания". "Няма място за паника и цялата тази новина е дефакто една манипулация и опит на ПП да си придадат някаква важност на спасители и да обвинят служебното правителство", заяде се Росен Христов. Очевидно и след дългите месеци престой във властта този човек не е разбрал, че КЕВР е независим регулатор, а не говорител на ПП или на друга партия. Колкото до оценките и експертизата му, само ще припомним, че месеци наред вече бившият министър плашеше, че България ще загине без "Газпром", и зовеше да молим руснаците да отговорят отново газовия кран. А доскоро внушаваше, че руснаците като нищо можело да осъдят България, защото кабинетът "Петков" отказа да плаща в рубли по указа на Путин. 

Още по темата