Медия без
политическа реклама

ТЕЦ „Брикел" вече законно може да обгазява Гълъбово

ВАС реши, че централата може да работи, въпреки че не спазва изискванията на разрешителното

15 Юли 2023
 Централата не може да спазва условията на разрешителното да работи, но съдът я оставя да работи
Централата не може да спазва условията на разрешителното да работи, но съдът я оставя да работи

ТЕЦ „Брикел" вече има законно право да обгазява Гълъбово и региона с прах и серен диоксид, иронично съобщи природозащитната организация "Грийнпийс".

Върховният административен съд е решил, че разрешителното на централата, издадено през 2021 г., остава в сила, въпреки че операторът не може да спазва условията в него.

Изпълнителната агенция по околна среда издаде разрешително на централата да изгаря въглища, нефтошисти и биомаса, което поне на хартия трябва да осигури съответствие с новите екологични изисквания. То е издадено без да се гарантира, че централата ще може да спазва зададения праг за серен диоксид. ТЕЦ „Брикел“ не може да спази новата норма за серен диоксид, преди да изгради втора сероочистка, но изграждането ѝ е отложено едва за 2024-2025 г. 

„Грийнпийс" – България и екологично сдружение „За Земята" атакуваха това разрешително в съда.

В решението си ВАС обаче не отчита доказателствата за нарушения в процедурата по издаването на разрешителното от Изпълнителната агенция по околната среда и водите, нито собствените признания на оператора, че ТЕЦ „Брикел" не може да спазва екологичните норми за серен диоксид и смята да изгради втора сероочистка едва за 2024-2025 г. , посочват от "Грийнпийс".

Природозащитната организация припомня, че по-рано тази година ВАС спря делото относно сходно екологично разрешително на друга от централите в района – ТЕЦ „Марица Изток 2". Съдебният състав тогава не обърна внимание на задължителните указания на Съда на ЕС.

Един от съдиите в тричленния състав на ВАС – Юлия Тодорова, не е съгласна с решението. Тя припомня, че европейските съдии указват категорично как трябва да се оцени дали екологичното разрешително ще допринесе за нарушаване нормите за опазване на човешкото здраве – а именно, като се вземе предвид общото въздействие на всички замърсители в региона. Това не е извършено при издаването на разрешително на ТЕЦ „Брикел".

Съдът на ЕС изрично подчертава, че такива пропуски при издаването на разрешителни могат да доведат до бъдещи превишения на нормите за чист въздух. Лошата практика на националните институции, която ВАС потвърждава и сега, вече години наред е причина за системното наднормено замърсяване. 

„Крайно време е системните замърсители като свързваната с Христо Ковачки ТЕЦ „Брикел" да бъдат подведени под отговорност, вместо да държат цели общности за заложници с печата на институционалното безсилие. Това решение подчертава огромната отговорност на министрите на околната среда и на енергетиката – Юлиан Попов и Румен Радев, за трансформацията на енергийния сектор. В името на човешкото здраве България не може да си позволи да разчита на морално остарели инсталации, неспособни да работят, без да замърсяват", коментира Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия" в „Грийнпийс" – България.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ТЕЦ Брикел, Грийнпийс, ВАС

Още по темата