Медия без
политическа реклама

Игра на квоти, или защо европрокуратурата емна "империята Ковачки"

Серия разследвания разкриват как тецове и топлофикации "пестят" милиони от парникови емисии под носа на държавните институции

28 Февр. 2023
Бизнесменът Ковачки от дълги години скромно обяснява, че не притежава енергийна или въглищна империя, а е само консултант на фирмите, с които го свързват.
Архив / СЕГА
Бизнесменът Ковачки от дълги години скромно обяснява, че не притежава енергийна или въглищна империя, а е само консултант на фирмите, с които го свързват.

Какви схеми за измами с въглеродни емисии проверяват нашите спецслужби, пришпорени от Европейската прокуратура? Защо на прицел са взети тецове и топлофикации, наричани в медиите част от  "Империята на Ковачки"? 

Разследвания и разкрития по темата има от години - от наши и чужди медии и екологични организации. Сред тях са "Грийнпийс" и Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP). За първи път български институции посягат на "империята".  Спецоперацията от последните дни е за търсене на доказателства за престъпна схема за фалшифициране на данни и за избягване на дължими плащания в огромни размери. 

Екипът на OCCRP твърди, че само два теца от "империята" - "Бобов дол" и "Брикел", са избегнали плащането на между 26.6 и 32.2 милиона евро. 

"Пет централи, свързвани с консултанта Христо Ковачки, са спестили поне 74 691 047 евро за пет години, като са занижили значително в докладите си данните за изхвърляните в атмосферата парникови газове. „Топлофикациите в Перник и Сливен и тецовете „Бобов дол", Брикел" и „Марица 3"са скрили общо 1 957 682 тона въглероден диоксид с различни технически способи под носа на отговорните институции", твърди докладът "Скритата картина", огласен във вторник от природозащитната организация "За Земята".

Европейската прокуратура разследва измами за милиони евро, свързани с търговията с емисии на парникови газове в България. Това бе обявено в официално съобщение на самата прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Игра на квоти 

ТЕЦ "Бобов дол" е известна като един от най-големите "производители" на парникови газове. За да има право да работи, тя е длъжна да спазва определени "тавани" за емисиите и да си плаща за тях, като купува "парникови квоти". Такива са европейските правила - замърсителят да плаща. "Индулгенцията" струва скъпо и ще поскъпва още. Точно затова въглищните тецове в ЕС се смятат за обречени - квотите ще струват все повече и рано или късно производството на тези централи ще стане непродаваемо скъпо.  

И ТЕЦ "Бобов дол" демонстрира, че взима мерки. В годишния си доклад за 2020 г. предприятието обяснява, че е направило инвестиции в намаляване на емисиите парникови газове, за да смали разходите си за закупуване на квоти. И отчита, че докато през 2019 г. е дало 18 млн. лева за квоти за СО2 емисии, през 2020 г. разходите са сведени до 13.3 млн. лева. Звучи като голям успех. Но куп разследвания твърдят, че тези постижения са съмнителни.  Експерти сравняват ТЕЦ "Бобов дол" с други производители на енергия от въглища - като държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ и частната „Контурглобал Марица Изток 3“.  И установяват, че разходите му за парникови квоти са почти 10 пъти по-ниски. Възможно ли е, или има измама?

Пред сайта "Биволъ" директорите на тецовете „Бобов дол“ и „Брикел“ (друго предприятие от "империята", което също рапортува намаляване на СО2) обясняват, че успехите им в снижаването на въглеродните емисии са напълно истински и се дължат най-вече на качествените въглища и на "диверсифициране на енергийния микс“ - съчетават използването на въглища и на биомаса. Част от алтернативните горива са отпадъци, внос от Италия.  

Що е то верификатор

Как се следи кое предприятие какви СО2 емисии произвежда? Съществуват специални компании (наричат се верификатори), които проверяват докладите на "замърсителите" и удостоверяват, че данните им са верни и точни. Верификаторите могат да работят само ако са лицензирани от Българската служба за акредитация. В България те са седем. До 2019 г. докладите на тецовете и топлофикациите от "империята Ковачки" се заверяват от "Грийн енд феър" АД. През 2019 г.  се появява друг "верификатор".- „Джи Ем Ай Верифай“. 

„Джи Ем Ай Верифай“ е основана през 2018 г. от Габриела Илиева - млада дама без опит в този специфичен бизнес. Проучвания на различни медии не откриват собственичката на верификатора някога да се е занимавала изобщо с енергетика.„Джи Ем Ай Верифай“ се помещава в апартамент. Юристката на дружеството Елена Добрева е работила в други фирми, принадлежащи към "империята".

Дали "Джи Ем Ай Верифай“ е свързана фирма? Редно ли е тя да верифицира? Правени ли са манипулации на данни? Тези въпроси влязоха в дневния ред на Комисията по ревизията в 46-ото Народно събрание. Имаше обсъждания, но комисията, оглавена от Мая Манолова, така и не стигна до разследване в краткия живот на онзи парламент.  

А прокуратурата и спецслужбите изобщо не се впечатляват от твърденията за афери и измами. И упорито не забелязват множащите се разследвания и публикации по темата. В голямото семейство от енергийни фирми, за които известният бизнесмен Христо Ковачки твърди, че е само техен консултант, има и въглищни мини, и търговци на енергия и на СО2 квоти - като "Гранд енерджи дистрибюшън“. Повечето компании са с неясни собственици, тъй като акциите им масово са прехвърлени на дружества, регистрирани на Сейшелите и в други офшорни дестинации.

Плеяда министри на околната среда се оказват слепи и глухи за проблемите, съмненията, разследванията. Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) също участва  в играта на жмичка. Европейската прокуратура извади институциите от летаргията. Въпросът е дали българската прокуратура ще открие нарушения и престъпления, или ще разследва с "широко затворени" очи.

 

Още разкрития 

Проучването Скритата картина на замърсяването с въглероден диоксид излезе само ден след като Европейската прокуратура обяви, че провежда мащабна акция за измами за милиони евро, свързани с недеклариране на емисии на парникови газове. Докладът обхваща периода 2017-2021 г., като използва публично достъпни данни за използваните горива и емисиите. "Забелязват се сериозни несъответствия, които биха могли да ни наведат на мисълта за институционален чадър над собствениците на централите", посочват от "За Земята". 

"Тецовете докладват различни данни на различните държавни органи и никой не се впечатлява. В докладите за парникови газове, подавани към агенцията по околна среда, тецовете посочват намалени количества горива и въглероден диоксид, което свива разходите им за въглеродни квоти, а данните, изпращани в Държавната комисия по водно и енергийно регулиране (от които зависи определянето на цената на електроенергията) се виждат значително по-големи количества използвани горива", обясняват природозащитниците. Ето още от разкритията в "Скритата картина":   

"Намаляване" на емисиите се прави чрез докладване на емисионни фактори, които са нереално ниски - в сравнение с други площадки у нас и спрямо признатите международни показатели за такъв вид въглища. Има дори случаи на докладвани данни за горива и топлопроизводство с коефициент на полезна дейност на инсталациите по-висок от 100% - това е технически неосъществимо. А ако се приеме за вярно докладвано от „Топлофикация – Сливен" използвано количество биомаса за целите на годишния доклад по околна среда през 2021 г., ще се окаже, че КПД на котлите е 337%, сочи проучването. 

"Спестяването" на емисии в подаваните от тецовете данни не може да стане без съдействието на фирми-верификатори. В случая това са "Грийн енд феър" АД - за докладите до 2018 г., и "Джи Ем Ай Верифай" ЕООД - след това. Чия собственост е "Грийн енд феър" АД, не може да се установи, тъй като дружеството е регистрирано с акции на приносител. Това очевидно не е смутило Българската служба по акредитация, която в течение на повече от 10 години подновявала правата на "верификатор" с неизвестни собственици. 

Някои предприятия от орбитата на Ковачки си превишават разрешителните или изобщо нямат разрешителни за изгаряне на биомаса и RDF. Например, в "Топлофикация Сливен" през 2021 г. количеството докладвана биомаса в доклада за парникови газове е 203 пъти по-високо от разрешеното. Централите са санкционирани за това, но тъй като „печалбите" от нарушенията са високи, плащането на глоби не е проблем. 

„Попитахме компетентните институции дали са установени пропуски в докладите на тези централи и те ни информираха, че са наложени епизодични глоби за изгаряне на неразрешени горива в порядъка на няколко хиляди лева.  Предвид резултатите на изследването, направено въз основа на информацията, проверена от тези институции, това говори за много тежка форма на бездействие.", коментира адвокат Регина Стоилова. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата