Медия без
политическа реклама

Кьовеши: Разследваме измами с парникови газове за милиони евро в България

Над 150 служители на МВР, ГДБОП и ДАНС атакуваха адреси в 11 града, сред които и 6 топлофикации

27 Февр. 2023Обновена
БГНЕС

Европейската прокуратура разследва измами за милиони евро, свързани с търговията с емисии на парникови газове в България. Това бе обявено в официално съобщение на самата прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

В него се казва, че в понеделник в България се "извършват десетки обиски и следствени действия в разследване на възможна измама по отношение на Системата за търговия с емисии на ЕС (EU ETS), със загуби за милиони евро за ЕС и националните бюджети".

Компанията, отговаряща за проверка на емисиите на парникови газове от топлоелектрически централи и топлоцентрали в България, е разследвана за предполагаемо представяне на фалшиви доклади до компетентните национални органи, твърдя още хората на Лаура Кьовеши.

Според разследването от 2017 г. до момента дружеството съзнателно е подавало неверни данни и документация за годишните отчети за емисиите на парникови газове, произведени от ТЕЦ-ове и топлофикации в България, за да декларира занижени от тях емисии.

Въз основа на доказателствата е изчислено, че недостатъчно декларираните емисии, представени на националните органи, са довели до загуби за бюджета на ЕС и националните бюджети в размер на милиони евро, под формата на неплатени суми за действително изразходвани емисии на парникови газове. Освен това, недостатъчно отчетените емисии са оказали влияние върху качеството на въздуха в България.

Вече са извършени над 40 обиска и са разпитани над 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и обемна документация по разследването. Следствените действия продължават. Над 150 полицейски служители участват в обиските, извършени в 11 български града, със съдействието на ГДБОП (ГДБОП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Системата за търговия с емисии се счита за една от ключовите политики на ЕС за смекчаване на изменението на климата и е първият пазар на въглеродни емисии в света. Той има за цел да осигури ефективен механизъм за намаляване на емисиите на парникови газове. Съгласно СТЕ на ЕС компаниите трябва да получат квоти за емисии, покриващи техните въглеродни емисии, припомнят от европейската прокуратура.

Още сутринта стана ясно, че ДАНС и ГДБОП са влезли в топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас. В акцията, която е под надзора на Европейската прокуратура, се извършваше разследване на множество адреси, включително в ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Марица 3". ТЕЦ-овете са свързани с Христо Ковачки, официално той се води техен консултант.

В Перник освен в „Топлофикация” проверка се извършва и в „Мини открит въгледобив”. И двете дружества са на Христо Ковачки.

Специализираната полицейска операция обхваща територията на София, София-област, Перник, Велико Търново, Габрово, Русе и областите Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Бургас.

Вътрешният министър Иван Демерджиев отказа информация докато операцията тече. Той съобщи, че разследването се води от повече от месец и не е само на базата на сигнали. "От доста време работим по темата под ръководството и с указанията на Европейската прокуратура. Аз съм удовлетворен от нивото на взаимодействието тук. Имаше инициатива, която вярвам, че скоро ще приключи, да подпишем споразумение с Европейската прокуратура, което да урегулира още по добре отношенията ни. Не мога вляза в конкретика, нека ви я даде Европейската прокуратура, редно и правилно е така. Нашата работа е свършена, свършена е прецизно. В края на всичките действия прокуратурата ще даде подробности", каза Демерджиев пред БНР.

По думите на юрисконсулта на ТЕЦ “Марица 3” централата ще продължи дейността си в нормален производствен режим. Той бе категоричен, че проблем с предприятието няма. “Твърде разнородни неща са като документация. Оказваме им пълно съдействие. Това, което беше казано, е, че централата ще продължава да работи, тъй като очаквахме, че ще искат да спрем работа. Казаха, че ще продължим да работим в нормален производствен режим. Към момента няма никакви проблеми, нито екологични, нито технически, нито нещо друго, което да ни притеснява. Също така не ни притеснява нищо относно самата проверка. Обяснихме на проверяващите, че ще им окажем пълно съдействие”, каза Юлиян Семерджиев. Той изрази опасения, че акцията може да е заради предстоящите избори.

На входа на административната сграда на ТЕЦ - Русе до около 12:15 ч. имаше и служители на ГДБОП, предаде БНТ. От дружеството отказват коментар по случая. Коментар отказват още от ТЕЦ "Брикел".

Почти цялата документация на ТЕЦ "Бобов дол" е била иззета при проверката Има и разпитани по досъдебното производство, което е започнало по сигнал, каза за БНР изпълнителнят директор на дружеството инж.Любомир Спасов. Той добави, че няма никакви притеснения по резултатите от проверката, която според него е преднамерена, предизвикана е от - цитат - предишните и накратко управлявали, но не назова имена. 

Инж.Спасов  не е притеснен и че може да се стигне до затваряне на ТЕЦ "Бобов дол", каквито индикации имало при управлението на ПП и кабинета "Кирил Петков".  Конкретният сигнал срещу ТЕЦ "Бобов дол" бил за използването като гориво на биомаса, за което централата има разрешение и от 5-6 години изгаря, заедно с въглищата, по около 50 хил.тона слама месечно. Предприетата проверка в понеделник в ТЕЦ "Бобов дол", в други централи и топлофикации шефът на централата в Бобов дол, той обобщи така: "Проверката е по сигнал на хора, които се опитват да направят PR на гърба на цялата страна., на целия сектор "Енергетика". Бившите управляващи - защото тяхна беше идеята да затворят тези централи до 2025 г.. И в момента техните обещания увисват във въздуха."

Инж.Спасов нямал притеснения относно затварянето на централата, която и в деня на проверката работи нормално. "Това, което те проверяват, което търсят от нас, е в законни рамки, в границите на техвологичните норми. Не виждам нарушение. Има няколко човека, които са разпитани, предстоят още разпити. Ние нищо не нарушаваме. ще се тръгнат се едно голямо количество папки, изчистиха ни архива 5 години назад", твърди той.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ТЕЦ, ГДБОП, ДАНС

Още по темата