Медия без
политическа реклама

Отстраненият кмет на Неделино строи вилно селище край Несебър

Бетономорие се уплътнява на юг с десетки нови строежи

23 Авг. 2023
Емблемата на Бетономорие в последните години е застрояването на местността Поляните в Синеморец.
Борислав Борисов
Емблемата на Бетономорие в последните години е застрояването на местността Поляните в Синеморец.

Ако ви се струва, че в Созопол, Черноморец и Несебър няма къде човек игла да хвърли от хотели, вили и вилни селища, то инвеститорите са на съвсем друго мнение и са намерили още десетки парцели, които да уплътнят. Много от проектите попадат в защитени зони, но отговорната инспекция по околна среда в Бургас винаги отсъжда, че човекът и неговите планове няма да увредят на природата, нито пък на пътя на птиците. Това се вижда от подадените в последните месеци инвестиционни предложения, които попадат в полезрението на РИОСВ-Бургас.

Най-голям интерес за строеж на вили има в местности, които в близкото минало бяха съвсем диви - например Буджака край Созопол. Там само този месец има подадени инвестиционни предложения за четири вилни сгради с различни възложители - и частни, и фирми. Там има защитена зона от "Натура 2000" - "Бакърлъка", която е за опазване на дивите птици, но според РИОСВ новите строежи не нарушават режимите в нея.

Несебърското село Кошарица отдавна е тръгнало към Слънчев бряг, но сега допълнително ще бъде застроено от небезизвестния бивш кмет на Неделино Стоян Беширов. Беширов е обвиняем заедно с още осем души за присвояване в особено големи размери по дело, което се точи от години. Заради обвиненията бе отстранен от кметския пост през 2015 г. Беширов успява успешно да протака делото, като адвокатите му го извиняват с влошено здравословно състояние след преживени катастрофа, инсулт и черепно-мозъчна травма. С тези мотиви последно бе отложено заседание през юни това лято, а само месец по-късно Беширов се явява възложител със съпругата си Виолета на проект за изграждане на 14 вилни сгради в местност Гюргенлика на село Кошарица. Парцелът му попада в границите на защитена зона „Емине” за опазване на дивите птици, но според РИОСВ не пречи на режимите в нея.

Строителство се задава и в местността Аклади на Черноморец, местностите Дядо Ильова бахча и Диньов дол на Царево, местността Хендек тарла на Равда. Ако се съди по инвестиционните предложения, то ерата на хотелите е отминала и сме в златното време на вилните селища, защото големите проекти се броят на пръсти. По-сериозен е проектът на фирма "Клише" ЕООД, в която до 2018 г. участие е имала тв водещата Виолета Сечкова, за Черноморец, където ще строи "сграда за отдих и курорт".

За природата и военните

Историята на тази "сграда за отдих и курорт" е повече от клише. Тя се оказва върху почти 14 дка изоставена орна земя в местността Атия. Там обаче възражения идват от (не)очаквана посока - заради близката военна база министерството на отбраната е поискало всички инвестиционни предложения на морския бряг да бъдат прекратявани. Районът, пишат от МО, е пряко свързан с отбраната и сигурността на страната. "Специалният му статут предполага защита на войските и силите, дислоцирани от него да се конкретизират върху предотвратяване на евентуални директни и косвени атаки върху съоръженията, въоръжението, бойната техника и личния състав. Инвестиционните предложения създават пряка и непосредствена опасност от възникване на инциденти, застрашавайки базираните военни плавателни съдове", твърдят от военното министерство.

Това са сериозни мотиви, но "Клише" обжалва и Административният съд в София отхвърля спирането на инвестиционното предложение с формални аргументи - административните производства по ЗУТ се прекратяват от кмет или общински съвет, а не от РИОСВ. Освен това екоинспекцията не била компетентна по въпроси от военно-промишлен характер. Така тя се произнася само по своите компетенции и на второ четене пуска обекта, тъй като той може да пречи на МО, но не пречи на животните и растенията. Предстои да видим дали община Бургас ще се съобрази с военните или "Клише" ще получи и там зелена светлина.

ВиК - в морето

Уви, повечето от тези бъдещи сгради ще разчитат на съществуващата ВиК инфраструктура, а тя и без тях е натоварена далеч над капацитета си. Решението е добре известно и наскоро стана косвен повод за голям скандал между организацията "Активни потребители" и туристическия бизнес. "Активни потребители" установиха превишение на нормите на бактерии, които подсказват изливане на фекални води в морето, на седем от 11 проверени плажа по Южното Черноморие. Това вдигна на бунт хотелиери, ресторантьори и пр., които даже заплашват да съдят потребителската организация. МЗ също се обиди и заяви, че изследването не е правено по стандарт. Екоминистерството пък се включи в спора само за да изтъкне, че вътрешни замърсявания може да има, но те са наши, родни, а Черно море е абсолютно чисто от украинско замърсяване.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата