Медия без
политическа реклама

Защитените борове над Свети Влас се превръщат в пореден курорт

За процеса помагат поне две правителства с различен цвят

11 Юли 2023
Апетитен парцел в апетитен район.
FB/Симеон Ставрев
Апетитен парцел в апетитен район.

Някогашна борова гора, при това от екомрежата "Натура 2000", вече е превърната в луксозни ваканционни къщи. Това е развръзката с един от скандалите по застрояване на Черноморието ни. Дългата сага, която в един момент бе публична (на вниманието на медии, еколози и прокуратура), е пример как Бетономорието методично си пробива път, подпомогнато от различни политически власти.

Става дума за част от комплекса “Венид Еко Вилидж” в гората над Свети Влас, собственост на известните бизнесмени братя Диневи. Вчера сайтът travelnews.bg съобщи, че първите осем къщи от планирания голям комплекс са готови. Водените дела отдавна са приключили, обектите - довършени. 

"Всички видове оспорвания са спечелени в съда в наша полза. Въпросните къщи са законно построени и вече продадени", коментират от "Диневи груп" за сайта.

През 2020 г. имотът бе обект на съвместно разследване на екоорганизацията "Зелени закони" и сайта "Бивол".

Ето я историята накратко, на база разследването:

Началото е поставено през 2007 г., когато теренът е обект на заменка. Тогава управляващата тройна коалиция (БСП, НДСВ, ДПС) извърши с частни субекти серия сделки с имоти, като официалният мотив бе да се попълват държавните запаси с гора. Насреща обаче неслучайни бизнесмени получиха апетитна земя край морето за застрояване. По-късно Европейската комисия определи заменките като недопустима държавна помощ, но държавата "не можеше да открие" собствениците, за да прибере парите обратно.  

Така теренът над Свети Влас е даден срещу гори в Западна Стара планина, като дружествата собственик се сменят. И той тогава е бил гора -  със статут на “дървопроизводителна”. Но бързо настават метаморфози - статутът е променен в нарушение, а и е изключен от горския фонд. Получено е положително становище от РИОСВ - Бургас по екологична оценка на ПУП за жилищно застрояване. Всичко това приключва до около 2008 г. До този момент Диневи нямат общо. Появяват се като собственик на имота именно през 2008 г.,  

Десетина години нищо не се случва. Но през 2019 г. "Венид" ООД (собственост на Диневи) рестартира плановете за екоселище.  От община Несебър са получени съответните разрешителни за строеж. Има обаче проблем - 13,5 декара от имота попадат в защитената зона “Емине – Иракли” от  "Натура 2000". И тогава Министерството на околната среда и водите (управлявано от Емил Димитров - Ревизоро, квота на НФСБ, трети кабинет на ГЕРБ) го вади от екомрежата - имотът е разчертан извън защитената зона. Според "Зелени закони" и "Бивол" това се е случило при вече наличен груб строеж.

Намесва се прокуратурата. Виждайки доста нередности в действията на РИОСВ, тя атакува разрешителните за строеж. Препоръчва на Емил Димитров да направи преценка дали имотът да бъде включен в окончателната граница на защитена зона „Емине - Иракли“. Краят на сагата обаче е такъв, какъвто е днес.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата