Медия без
политическа реклама

Огради блокираха една от най-красивите гледки по морето

Проект за курорт се оказа печеливш от заличените дюни на Каваците

14 Апр. 2023Обновена
Ангелина Джаджева
Така изглежда една от най-красивите местности по нашия бряг от вчера.

Една от най-красивите гледки по Българското Черноморие е вече почти изцяло частна собственост. Нови огради са изникнали вчера в местността Поляните в Синеморец, откъдето се разкриват Корабите - две скали, които са сред най-сниманите забележителности по нашето море. За това биха тревога участници във "Фейсбук" групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг".

Оградите са на косъм да прекъснат окончателно панорамната пътека, която пресича цялата местност и е любимо място за разходка на хората, летуващи тук. "Дотук бяха Поляните...Някой ще гледа "Корабите" от прозореца, а още 3 парцела вече са заградени и очакват строителство. Безкрайно тъжно начало на 2023 г. На практика, при оградата, която поставят тази сутрин, няма да има достъп до скалите и пътеката за разходка. Трагично е", пише Ангелина Джаджева, която днес вече е снимала и готовата ограда. Пред "Сега" Ангелина разказа, че на практика в момента достъпът до Корабите и сложената пред тях пейка е възможен само по труден терен и досами оградите на частните имоти.

Доколко законни са строежите, които безмилостно превземат Поляните, е много спорен въпрос, тъй като това следва да е защитена местност. В последните 2-3 години обаче новите обекти един по един затварят първа линия на брега. Опитите на природозащитниците да получат достъп до информация за тях удря на камък - управляваната от ГЕРБ община Царево е доказала през годините, че винаги е на страната на Бетономорие.

Кметът на община Царево Георги Лапчев продължава да се държи като феодал и да крие информация, която трябва да е публична и да е достъпна в интернет за всеки, който се интересува. Последният пример е със скандалния строеж в местността Поляните в Синеморец.

 

Проект за курорт ще спечели от заличаването на дюните на Каваците

 

Междувременно втора организация оспори скандалното решение на РИОСВ-Бургас да не подложи на екологична оценка проекта за сгради и курорт, който се оказа големият печеливш от заличаването на дюните в района на друг наш великолепен плаж - Каваците. Днес фондация "Биоразнообразие" представи хронология на картиранията, които в крайна сметка обслужват заявено инвестиционно намерение на същото място. "Зелени Закони" също обявиха, че обжалват.

Както е известно, дюните на Каваците се оказаха на 80% земеделска земя, след като три картирания дадоха силно разминаващи се резултати. Природозащитниците оспорват последното картиране, възложено от екоминистерството, като смятат, че то е взето в неподходящ момент и в него не са участвали необходимите специалисти. Зад него те съзират опит да се отпуши пътят към застрояване на местността. МОСВ обаче опроверга тези съмнения и изтъкна, че представителят на министерството единствен не е бил съгласен с последното картиране при приемането му в комисия в Бургас, а третото картиране е възложено, за да се изчистят разликите в предишните две.

Дюните по силата на Конституцията са изключителна държавна собственост и като такива не могат да бъдат собственост на частни лица, нито да се използват за нужди, различни от тяхното опазване или възстановяване. Именно това е в основата на желанието на различни инвеститори да докажат, че на Каваци никога не е имало дюни и това, което всички можем да видим с очите си не са дюни, а изоставени земеделски земи, смятат природозащитниците. С тези интереси те обясняват и защо последното "картиране" е правено на 19 октомври в разрез с изготвената методология, когато шансовете типичната за дюните растителност да бъде наблюдавана са нищожно малки. Инвестиционното намерение е от 3 май 2022 г., а картиранията започват през лятото.

Въпреки че МОСВ отхвърля последното картиране, именно на него е решил да стъпи директорът на РИОСВ-Бургас, за да обяви, че няма нужда да се извършва екологична оценка за подробния устройствен план на въпросния имот. Всъщност наличието на дюни е било причина в съседен имот да се спре процедура за изграждане на сгради за отдих и курорт.

"Биоразнообразие" обжалват решението на директора на РИОСВ-Бургас да не се извършва екологична оценка и призовават министъра да го отмени. Оттам изтъкват, че това развитие на събитията буди голямо тревога не само защото МОСВ защити дюните в комисията, но и защото досега РИОСВ-Бургас е водила дългогодишна политика за защита и опазване на дюните на Каваците.

Сезонът за безчинствата по морето е открит - поредни дюни в сряда получиха статут на земеделска земя, а оттам до застрояването им пътят е къс. Дюните имат лошия късмет да са на много апетитно място - зад дългия плаж Каваците.

 

Още по темата