Медия без
политическа реклама

Бетонирането на дюните зад плаж Каваците влиза в съда

11 Апр. 2023
ПУП-ът предвижда изграждане на сгради с предназначение за отдих и курорт.
Тома Белев
ПУП-ът предвижда изграждане на сгради с предназначение за отдих и курорт.

Инициатива "Зелени закони" е оспорила скандално решение на РИОСВ - Бургас във връзка със застрояването на защитени дюни на апетитно място - зад дългия плаж Каваците. РИОСВ-Бургас реши, че проектът за урегулиране на частен имот в района и изготвянето на подробен устройствен план за него с цел застрояване със "сгради за отдих и курорт" не подлежи на екологична оценка. Според зелените това решение следва да бъде отменено, защото стъпва върху непълни факти и скандална преоценка на дюните, отхвърлена и от самото екоминистерство. 

Както "Сега" писа, за предстоящото бетониране на дюните предупреди бившият зам.-министър на екологията и активист Тома Белев. В свой пост Белев разказа, че Комисия към Агенцията по кадастър е приела картата на дюните зад плаж Каваците и 80% от дюните вече не са дюни, а земеделска земя. До отбелязването на дюните се стига след две противоречиви експертни оценки. Първата е поръчана в началото на 2022 г. на БАН, извършена е от специалисти по растителни съобщества и геоморфолог и в заключението им дюните са определени като дюни. Това не е попречило през октомври служебният министър на околната среда да поръча ново картиране. В новата комисия експертите са подбрани така, че сред тях вече няма нито един фитоценолог, но пък има компютърен специалист. В резултат на втората експертиза 80% от дюните са определени като земеделска земя. Екоминистерството стигна до абсурдната ситуация да отказва да подкрепи решението на комисията към агенция по кадастъра за картиране на дюните, след като то е стъпило именно на поръчана от него експертиза. Така и не се разбра дали министерството ще направи нещо повече по съдебен път, каквито действия в момента предприема "Зелени закони".

Според експертите на инициативата с решението си да не изиска екологична оценка на плана РИОСВ-Бургас не е отчело всички налични доказателства за наличието на дюни в района и това е повод за отмяната му. 

Още за скандалното решение: 

Сезонът за безчинствата по морето е открит - поредни дюни в сряда получиха статут на земеделска земя, а оттам до застрояването им пътят е къс. Дюните имат лошия късмет да са на много апетитно място - зад дългия плаж Каваците.

 

Ключови думи:

дюни, Каваци

Още по темата