Медия без
политическа реклама

Дюни, гори и къщи горят из България

09 Авг. 2022Обновена
БГНЕС
Ситуацията в Пъстрово е доста тежка.

Пожарищата в България насред горещото и сухо време продължават с пълна сила. Горят дюни, горски масиви, къщи в селски покрайнини... Няколко са и обявените бедствени положения. Новините за пожари из страната постоянно растат, с което ситуацията взе да става драматична.

Има и жертва -  71-годишен мъж, обитател на една от постройките във вилна зона "Росенец" край Бургас. Починал е вследствие на задимяване от пожар в сухи треви и растителност в района.

Тежко е положението в село Пъстрово, Средна гора. Огнената стихия се разпростира на няколкостотин декара. Обхванала е борова гора и къщи. Няколко екипа на противопожарната служба и доброволци се опитват да се справят с огъня.

Пламнаха и сухите треви върху дюните в квартал "Черно море" в Несебър. Движението в района е спряно. Кварталът е задимен, хората се притеснени, съобщи БГНЕС. Хотелите - обхванати от гъстия дим. Овладяването е затруднено заради силния вятър и високите температури. Всъщност това е възобновяване на пожара, тъй като той пламна и вчера. 

Борба срещу огън вече над денонощие се води и в селата Левски и Елшица в Панагюрско. В потушаването се включиха два хеликоптера Ми-17 от авиобазата в Крумово. А после и трети - "Кугър". Община Панагюрище обяви частично бедствено положение.

Гори и край село Белила, община Средец. На помощ са пратени огнеборци от Бургас.

Бедствено положение обяви областният управител на Хасково Минко Ангелов за общините Харманли, Любимец и Свиленград. По думите му, положението е извън контрол. Той ще иска помощ и от военните, съобщи БНР. Стихията вилнее в селата Вълче поле, Момково, в квартал "Злати дол" на Симеоновград, край село Белица, също и по жп линията Бисер - Любимец.

Пожари са възникнали и край село Момково, община Свиленград, както и в черешови градини в квартал „Злати дол" на Симеоновград. Има опасност и за боров масив край любимецкото село Белица, добавиха от пресцентъра на областната администрация.

Райони край Карнобат и Обзор са други точки от страната, в които през последните дни вилняха пожари. В предишните седмици имаше отново в Сакар, в Югозападна България и т.н.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?