Медия без
политическа реклама

Концесионерът на "Смокиня": Няма разорани дюни

12 Апр. 2021
Plamena Valentinova Kondeva/FB

Концесионерът на плажа на къмпинг "Смокиня - Север" Иван Алексиев беше категоричен, че няма налице унищожаване на дюни. Сигнал за строителни дейности и разораване на дюни беше разпространен вчера в социалните мрежи.
"Изпълнявам стриктно указанията на министерството на туризма, етапите на почистване на плажната ивица са посочени в закона. Първо плажът се подравнява, след това се изравнява с тежка техника, след това се минава ръчно, закупили сме две машини, които са механични сета, след това се редят чадърите. Обезопасява се срещу паразити, но тази година се наложи една промяна. Всички заведения на плажа са остарели, те са на 16 години, морето беше тази зима много бурно. Заведенията бяха почти паднали, решихме да ги подменим съвместно със собствениците. Под тях се оказа, че има струпани боклуци. На 2 метра надолу се оказа, че са закопани фекални шахни, отпадъчни и помийни ями. Излезе и стара канализация, чугунена, която и нея изчистихме. Тогава извикахме геодезист, поставиха колчета, които са на 2,5-3 метра от началото на дюните. Те не са унищожени, вижда се от всички", заяви Алексиев пред БНР. Той заяви, че още на 13 март са подадени писма до всички институции, че започва поетапно преместване на обектите на плажа, почистване на плажа и възстановяване на заведенията. В началото на април пък са подадени уведомления, че започва вторият етап. До момента няма отказ за извършването на тази дейност.

Сигнал за дейностите на плажа е подаден в Регионалната екоинспекция (РИОСВ) в Бургас и в момента се проверява.

Снимки на разорани дюни край къмпинг "Каваците" публикуваха граждани в социалните мрежи.  Подаден е сигнал на зеления телефон в РИОСВ - Бургас. Разпоредена е проверка, информира БНР. Засега няма информация за нейните резултати. Според "Дневник" става дума за 600 - 800 кв. м.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата