Медия без
политическа реклама

По Черноморието наемат работници дори от Непал, Индия и Бангладеш

Турци, киргизстанци, молдовци, унгарци, румънци допълват палитрата от наети чужденци

08 Юли 2023
В хотелите по Черноморието вече наемат на работа непалци и индийци
В хотелите по Черноморието вече наемат на работа непалци и индийци

По българското Черноморие продължава да няма достатъчно работна ръка за лятото, затова се наемат хора дори от екзотични страни като Бангладеш, Непал и Индия.

Търсят се хора както със специфично, така и без никакво образование. От началото на годината до 30 юни в бюрата по труда в региона на Бургас са обявени около 6000 свободни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, съобщава bTV.

Най-голям е интересът на работодателите към наемането на граждани от Турция 30%, следват Молдова, Киргизстан и Узбекистан. Но все повече хотелиери разчитат и на работници от трети страни, като наемат служители и от Индия, Непал и Бангладеш. Чужденците най-често са назначавани като неквалифициран персонал - работник кухня, сервитьор, камериер и хигиенист.

„Ако някой ми беше казал преди 10-15 години, че в България ще идват чужденци да работят, нямаше да повярвам. Тенденцията действително се увеличава. Все повече колеги наблягат на чужденците, защото те идват за сезона, а не е нужно да ги поддържат целогодишно“, обяснява хотелиерът Румен Мончев, при когото част от персонала е от румънци, унгарци, украинци и турци.

Високия процент на работниците от Турция по българските курорти Мончев обяснява със следното: „След неприятностите, които станаха в Турция със земетресението, много хотели там затвориха, на практика невъзможно е да работят и тези хора търсят препитание насам. Естествено, тук заплатите са по-добри, хората са по-доволни и все пак идват в Европа. Натискът да работят в Европа на хората от близкия Изток и Азия все повече се увеличава“.

От Дирекция „Регионална служба по заетостта“ отчитат някои причини, които обясняват кризата на кадри в туризма - намаляване на трудоспособното население в България и несъответствието между търсене и предлагане на работна сила.

"Поради тази причина говорим за дефицит на квалифицирани кадри“, заяви Пенка Кирилова - директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Бургас.

За да не се задълбочава проблемът с липсата на български работници, хотелиери предлагат да се отпускат стипендии на ученици и студенти, обучаващи се в различните училища по туризъм. От Агенцията по заетостта също търсят решение на проблема с липсата на кадри, който се усеща най-осезаемо при неквалифицирания персонал. Периодично се организират безплатни курсове по професии, свързани с туристическия бранш.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Черноморие, работна ръка

Още по темата