Медия без
политическа реклама

Експерт предупреди за дългосрочни последици от Каховската ВЕЦ

Черноморието ни все още не е замърсено, съобщи българското екоминистерство

10 Юни 2023Обновена
Илияна Кирилова
Българското Черноморие към момента не пострадало от щетите от взрива на Каховската ВЕЦ.

Взривът на язовира "Нова Каховка" ще има сериозни последици за Румъния и България като крайбрежни държави на Черно море. Този язовир е един от най-големите в Източна Европа и дори ако въоръжен конфликт, като този в Украйна, "приключи след един ден", въздействието от взрива на язовира ще се усеща за десетилетия напред, казва Галан, коментира екоекспертът Франк Галан пред "Дер Щандард" и "Дойче веле". 

Той предупреждава, че във водите на Черно море са отнесени мини, които могат да бъдат разпръснати и да представляват опасност за корабоплаването и безопасността в морето. Освен това, екосистемите в морето ще бъдат сериозно засегнати, по-специално в района около Кримския полуостров. Тези последствия ще засегнат обаче не само руснаците, но и Черно море изобщо.

Един от примерите за последиците е увеличаването на водното ниво в град Херсон, разположен на 60 километра надолу по реката. Преди войната там живееха около 300 000 души, поради взрива на язовира водното ниво продължава да се повишава. Прогнозира се, че то ще достигне метър и половина, което ще има сериозни и дългосрочни последици за града и общността.

Към този момент няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие в следствие на взрива на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна. Заради тежките поражения по течението на река Днепър, която се влива в Черно море, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи засилен мониторинг по Черноморието. Целта е да се проследи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса, като МОСВ е възложило математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие.

Няма данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова, след като МОСВ поиска официална информация и данни за състоянието на компонентите на околната среда на територията на двете страни.

От Министерство на туризма потвърждават, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите. От МОСВ, Басейнова дирекция "Черноморски регион" (БДЧР) - Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и областната администрация на област Варна обявиха, че са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

На окупирания от Русия бряг на Днепър, който бе залят от ВЕЦ "Нова Каховка", 395 души са в неизвестност, роднините им не могат да се свържат с тях. Двама души не са дочакали помощта и са загинали, съобщи руската служба на БиБиСи, позовавайки на координатор на групата на доброволците. 

Сутринта на 10 юни доброволците-спасители са получили 1751 заявки за евакуация от потопената зона - на един адрес живее повече от един човек. От евакуация се нуждаят 117 деца, 32 трудноподвижни хора и 183 пенсионери. 

 

БЪЛГАРИЯ Е ГОТОВА ДА ОКАЖЕ ПОМОЩ 

 

Министерството на отбраната има готовност да се включи с хуманитарна помощ за пострадалото мирно население в Украйна след разрушаването на язовир "Каховка" в Херсонска област, ако правителството вземе решение за това, каза за БТА заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. „Обсъждали сме в МО, ако се вземе национална позиция да се оказва хуманитарна помощ на население, с какво можем да се включим“, добави Запрянов.  Относно военната помощ той каза, че се правят разчети и се проверяват възможностите какво може да се предостави на Украйна от това, което те заявяват като първа или втора необходимост. Министърът на отбраната Тодор Тагарев в четвъртък ще бъде в Брюксел на среща във формат "Рамщайн", където се координира военната помощ за Украйна. 

Ключови думи:

Нова Каховка, Черноморие

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?