Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия взриви язовира на Каховската ВЕЦ

Изпускането на водата доведе до екокатастрофа и потопи редица села и част от Херсон

06 Юни 2023Обновена
ASTRA
Водата от разрушения язовир заплашва да залее част от Херсон и района

Руските войски взривиха стената на язовира на Каховската ВЕЦ в Херсонска област, съобщи украинското оперативно командване "Юг". Това е станало около 2 часа през нощта. “Централата е взривена отвътре. Това може да се види по характера на разрушенията”, каза говорителят на “Юг” Наталия Гуменюк. Същото казаха и енергийните експерти от “Укрхидроенерго“. Няколко часа след взрива централата се оказа изцяло под вода.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на офиса на президента на Украйна, каза, че според украинското разузнаване водноелектрическата централа в Каховка е била взривена от 205-та мотострелкова бригада на руските въоръжени сили. "Това е предварителна информация. Разбира се, сега всичко ще бъде проверено. Тя е локализирана там и съответно има предварителна информация, че това са представители на 205-о мотострелково [отделение]. Ще проверим", каза Подоляк. 

"В момента се уточняват мащабът на разрушенията, скоростта и обемът на водата, както и вероятните райони на наводнения. Всички служби работят", се казва в изявление на военните. Започна спешна евакуация на жителите на районите, които са застрашени от водата. Става дума за около 16000 души. "След 5 часа нивото на водата след разрушаването на Каховската водноелектрическа централа ще достигне критично ниво", каза губернаторът на Херсонска област Александър Прокудин.

„В резултат на експлозията на турбинната зала отвътре Каховската водноелектрическа централа е напълно разрушена, станцията не може да бъде възстановена”, обяви “Укрхидроенерго”.

Украинският президент Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Украйна във връзка с взрива на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа, съобщи секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексий Данилов. По-късно той коментира, че централата няма как да бъде взривена отвън, била е минирана. "Русия взриви бомба за масово екологично поразяване. Това е най-голямата екокатастрофа в  Европа, предизвикана от човешка ръка в последните десетилетия", заяви Зеленски. 

Владимир Леонтиев, ръководител на окупационната администрация, назначена от руските власти в района на Новокаховка в Херсонска област, първо категорично отрече нещо да се е случило на водноелектрическата централа. "Това е фантасмагория. Всичко е спокойно", каза той в 6.30 часа сутринта, т.е. 4 часа сред взрива. След като руските държавни информационни агенции потвърдиха информацията за разрушенията, а в социалните мрежи бяха публикувани снимки и видеа, той каза, че язовирната стена се е срутила сама, от старост и от повреди, предизвикани от предишни украински удари. Леонтиев бе категоричен, че тази нощ украински обстрели не е имало. След десетина минути той отново измени версията си и "уточни", че горната част на Каховската ВЕЦ е разрушена в резултат на обстрел от украинска страна, но самият язовир не е разрушен.

Няколко часа по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече унищожаването на Каховската водноелектрическа централа умишлен саботаж на Киев. “Това е свързано с липсата на успех по време на настъплението на украинските войски, което се затормози”, смята той, цитиран от РИА “Новости”.

Руските военни кореспонденти поддържат версията, че язовирът се е срутил сам.

"По моя информация никой не го е взривявал (няма експлозии, казват хората, артилерията на въоръжените сили на Украйна е изстреляла няколко снаряда по-късно). Всичко това е следствие от предишни щети!!! Язовирът и налягането на водата просто не издържаха. Островите вече започват да се наводняват, населението се евакуира", пише руският пропагандист Юрий Подоляк.

Телеграм каналът Рибар съобщава, че няма достъп до главния корпус на Каховската ВЕЦ. "Хората, които някога са работили в Каховската водноелектрическа централа, твърдят, че засега разрушението не е толкова апокалиптично, колкото изглежда: самият "хребет" все още е непокътнат. На водноелектрическата централа работят ремонтни екипи, които се опитват да спрат пробива", пише той. По-късно уточни, че могат да бъдат залети около 80 населени места. Въпреки това окупационните власти смятат, че няма нужда от евакуация на населението. Няколко часа по-късно евакуацията все пак започна.

В Херсон обаче твърдят, че руската армия умишлено е взривила водноелектрическата централа отвътре. Журналистът от Херсон Константин Риженко пише, че руската армия се е решила на тази стъпка, защото „те откриха нашия плацдарм близо до делтата на Днепър и на островите“.

„По предварителни данни вечерта руснаците са отворили всички шлюзове, за да пуснат вода, за да повишат нивото на водата в Днепър. Очевидно нивото на наводнение, което осигуряваше изтичането на водата, не ги устройваше. Следователно най-вероятно язовирът е бил взривен - някой се е побъркал или е взел такова „брилянтно“ решение, като по този начин е забавил разширяването на нашия плацдарм на островите. Не знам как наистина искаха да го направят, но стана така, че разрушиха почти цялата водноелектрическа централа. За щастие нямаше цунами, водата вървеше равномерно. Това е може би единственото положително нещо в ситуацията“, пише Риженко.

 

Наводнението доведе и до неочаквани последици - заложените по брега на Днепър руски мини започнаха да се взривяват. 

 

“Руските терористи, разрушавайки язовира на Каховската водноелектрическа централа, само потвърждават пред целия свят, че трябва да бъдат изгонени от всяко кътче на украинската земя. Нито един метър не трябва да им се оставя, защото те използват всеки метър за ужас. Само победата на Украйна ще върне сигурността. И тази победа ще дойде. Нито вода, нито ракети, нито нещо друго терористите ще могат да спрат Украйна”, написа в Туитър Зеленски.


Още през октомври Зеленски предупреди, че Русия е минирала язовира на Каховската ВЕЦ и е готова да наводни десетки градове, за да обвини Украйна. „Русия умишлено създава почва за мащабна катастрофа в южната част на Украйна“, каза той на среща с Европейския съвет, цитиран от световните агенции. Зеленски каза, че разрушаването на язовира може да наводни огромна територия и да лиши южната част на Украйна от водоснабдяване. Това може също така да застраши Запорожката атомна електроцентрала, която черпи от резервоара в близката Каховка за охлаждане, каза той. 

По същото време се появиха и интервюта с руски военни в Каховка, в които те се хвалеха с минирането на централата, като планът е бил тя да бъде взривена на 1 януари 2023 г.

Телеграм каналът на руската 205 бригада също не криеше плановете да взриви язовира още през октомври миналата година. Това е включено в "оперативния план", пишеше там.

 

Рискове

Каховската ВЕЦ е петата по големина в Украйна, окупирана от втория ден на войната. Оттогава работи с ограничения, понякога само с половината мощности.

🔹 “В момента няма техническа заплаха за Запорожката АЕЦ, водата в охладителните басейни ще стигне за 4-5 седмици,” каза директорът на Центъра за енергийни изследвания Александър Харченко в коментар за УНИАН. Според него, според наличната информация, руснаците са взривили генераторната част на станцията и ВиК, но основата на язовира е оцеляла, което смекчава резултатите от наводнението.

„Чакаме водата да спадне, към 11-12 часа ще има пик на нивото на водата и до утре сутринта или на обяд нивото й ще спадне и ще стане ясно на какво ниво ще се установи. Тогава ще може да се помисли как да се възобновят водоснабдяването на охладителните басейни и как да се установи водоснабдяването в Никопол, Кривой Рог и много други градове“, добави Харченко.

МААЕ следи заплахите за Запорожката АЕЦ. Засега няма непосредствен риск за ядрената безопасност, казаха от там. В същото време украинският “Енергоатом” заяви, че намаляването на нивото на водата в резервоара Каховка може да застраши станцията, която използва вода за охлаждане на ядрени реактори. Украинските новинарски канали съобщават, че нивото на водата край Запорожие е спаднало с 10 метра.

🔹 Водата на Каховската ВЕЦ захранва и сухите райони на Херсонска област и анексирания Крим. От кабинета на президента на Украйна съобщиха, че полуостровът може да остане без вода. Окупационната администрация на Новая Каховка уверява, че няма заплаха от отводняване на Севернокримския канал, въпреки че „властите“ на самия Крим предупреждават за това.

🔹 Разрушаването на язовира може да изостри проблемите на украинската енергийна система, която страда от атаки на руските въоръжени сили. Ще бъде унищожена и системата от канали, захранващи териториите на Южна Украйна с вода.

————————

—————-

Кой взриви язовира в Нова Каховка?

Ян Матвеев

Язовирът вече беше повреден, след като беше взривен от отстъпващите руски войски, но изглеждаше стабилен през цялото това време. Все още няма реални кадри от взрива, но съдейки по щетите, не изглежда като спонтанен пробив. 

Разрушаването на язовира е по-изгодно за руската армия. Да, те ще загубят част от отбранителните позиции на левия бряг след наводнение. Самият наводнен Днепър обаче ще усложни неимоверно десантната операция на Въоръжените сили на Украйна. Ще се появи наводнена блатиста зона, бреговете, които вече са били проучени, ще се променят, фарватерите и забележителностите ще изчезнат. Потокът просто ще стане по-широк.

Повреденият язовир на Новокаховското язовир можеше да бъде възстановен и след това да се използва като мост. Сега няма. Всички тези фактори явно не са в полза на украинската армия.

Руски източници обвиняват украинските въоръжени сили в обстрел. Но нали си спомняте колко трудно беше да се разруши Антоновският мост с HIMARS. Да, и те удариха и язовира, и то неведнъж, но той не само издържа, но дори руснаците успяха да пуснат транспорт по него.

Така че по-скоро това е експлозия на място, особено след като сградите на водноелектрическата централа от страната под контрола на руските войски са силно разрушени. Това вероятно е една от контрамерките срещу украинската офанзива. Явно бомбите са заложени отдавна и нечии нерви не са издържали.

 

 

Още по темата