Медия без
политическа реклама

Огромни са щетите след взривяването на Каховската ВЕЦ

07 Юни 2023
Центърът на Нова Каховка
Центърът на Нова Каховка

Водата в Нова Каховка постепенно се отдръпва, след като вчера взрив в Каховската ВЕЦ разруши стената на местния язовир. 7 души са в неизвестност, материалните щети са огромни, предават от града. 

По-лошо е положението по течението на река Днепър. Там под вода остават десетки населени места. Сателитни снимки показват мащаба на опустошението след взривяването на язовира Нова Каховка и как цели села са опустошени от приливната вълна.

Около 42 хиляди души са в риск от наводнението - и от контролираните от Украйна територии, и от тези, контролирани от Русия. В град Херсон, на 60 километра от язовира надолу по течението на река Днепър, нивото на водата е 3 метра и половина. Хората от 80 населени места се евакуираха с автобуси, влакове и лични автомобили. Снощи в Херсон е имало обстрел точно към районите, от които се евакуират цивилни.

Десетки жители на Херсон се евакуират съседния областен център Николаев :

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Украйна и Русия се обвиниха взаимно за разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ. Съединените щати от своя страна казаха, че "не са сигурни" кой е отговорен, но заявиха, че няма логика украинските власти да причинят подобна трагедия на собствения си народ, предаде Ройтерс. Заседанието бе свикано по искане както на Русия, така и на Украйна. 

По-рано вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че световната организация не разполага с каквато и да било информация как е била разрушена язовирната стена. В същото време Гутериш обаче определи случая като "поредната опустошителна последица от руската инвазия в Украйна".

 

Ключови думи:

Каховка, язовир

Още по темата