Медия без
политическа реклама

Ракета удари ключовата ВЕЦ "Каховка"

Няма критични разрушения

06 Ноем. 2022Обновена

Една ракета HIMARS е ударила шлюза на водноелектрическата централа "Каховка", съобщиха от службите за спешна помощ, цитирани от РИА Новости. По ВЕЦ са били изстреляни 6 ракета, твърди руската страна. 

Има щети, но критични разрушения няма, заяви представителят на администрацията Руслан Агаев.

Проруските окупационни власти в Херсонска област се готвят да инсценират украинско нападение на ВЕЦ "Каховка" според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната. В края на октомври украинският президент Володимир Зеленски обвини руските военни, че подготвят "терористичен акт" срещу Каховската водноелектрическа централа в Херсонска област. Тогава Зеленски заяви, че по информация на Украйна "блоковете и язовирната стена на Каховската ВЕЦ са минирани от руски терористи".

ВЕЦ "Каховка", шестата и последна централа от каскадата на днепровския комплекс, е важна не само за електроенергията в района - язовир "Каховка" предоставя вода на някои от по-сухите южни райони на Украйна, а дълбоководният канал там подпомага корабоплаването. Язовирът побира около 18 млн. куб. метра вода и ако бъде взривен, над 80 населени места, включително Херсон, са в риск от наводнение. 

Заради украинската контраофанзива, руските регионални власти обявиха евакуацията на около 50 000-60 000 цивилни на левия бряг на Днепър. Властите на региона също съобщиха, че от 6 ноември ще бъде извършена принудителна евакуация на жителите на Каховския район поради високото ниво на военна заплаха. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Каховка, ВЕЦ, Херсон

Още по темата