Медия без
политическа реклама

Украйна пак изненада руската армия на левия бряг на Днепър

Въпреки че прехвърли допълнителни сили и смени командващия войските в района, Русия не може да овладее ситуацията

08 Ноем. 2023
Украинска техника се появи на левия бряг на Днепър
Телеграм
Украинска техника се появи на левия бряг на Днепър

Въпреки песимистичните оценки на действията на Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ на левия бряг на Днепър, те продължават да разширяват заеманите плацдарми и дори прехвърлиха техника през реката. Украинска бронетехника се появи на видео и снимки в района на село Кринки в Херсонска област, което се намира на около 35 км на изток от Херсон, пишат OSINT-аналитиците и руските военни блогъри. Засега със сигурност е идентифициран един бронетранспортьор HMMWV, но руските Телеграм канали пишат за повече бройки.

"Противникът удържа позициите си и прехвърля бронирана техника през Днепър", съобщават Z-каналите "Дневник десантника" и "Рибар", който добавя, че това може да сочи към планове за по-нататъшно придвижване на украинските войски в този район. "Акценът е върху придвижване по пътищата, свързващи Кринки и Казачи лагери /на около 8 км на запад от Кринки/ с Олешки, които се намират на 6 км от Херсон. Това ще позволи да се разцепи руската групировка на няколко части и ще облегчи закрепването на отделните участъци", пише Телеграм каналът, който е свързан с руското МО.

Руските Телеграм канали пишат за пълен хаос в отбраната на района, при който се стига дори до "приятелски огън".

Украинските войски започнаха настъплението си на левия бряг на Днепър в средата на октомври, когато ВСУ пробиха руската отбрана в района на Херсон. В района на Кринки операцията започна на 19 октомври, когато ВСУ пресякоха реката и установиха контрол над селото. ВСУ контролират и територия край разрушения Антоновски мост, където се установиха още през юни. Снощи проектът Deepstate подтвърди, че територията, която Украйна контролира в този участък се е разширила от 0,40 кв. км до 5,51 кв. км. Той отбелязва, че ВСУ са се придвижили в три района на левия бряг на Днепър и са увеличили зоната около Антоновския мост. Операцията на морската пехота е започнала на 14 октомври с десант на няколко места, които не са били тайна за руската армия, но въпреки това тя е била принудена да отстъпи. Заради особеностите на местността обаче украинските войски не са успели да се закрепят. Сега руската армия прехвърля резерви и дори смени командващия войските в района, за което и "Сега" писа. Командващият групировката “Днепър” Херсонска област) генерал-полковник Олег Макаревич бе отстранен от длъжност, а на негово място бе назначен генерал-полковник Михаил Теплински, който е командващ и военно-десантните сили на Русия

Въпреки тези успехи анализаторите са скептични към перспективите за настъпление на ВСУ на този участък.

 

Плацдармите на ВСУ в района на Кринки и Песчановка

 

"Най-важният фактор за десант през водна преграда е изненадата. Трябва неочаквано и възможно най-бързо да се прехвърлят максимално много сили, за да могат те с първата още атака да преодолят слабата отбрана /по водна граница тя винаги е по-слаба/ и да излязат на оперативен простор, нанасяйки на противника чувствителни удари и отдалечавайки го от собствените места за десант и снабдяване. Затова често такъв десант е предшестван от заблуждаващи операции - например когато по време на Втората световна война съюзниците убедиха немците, че десантът ще бъде в Гърция, а той бе в Сицилия", обяснява военният аналитик Ян Матвеев. Тук обаче такава изненада не може да има. Руската армия вече прехвърли допълнителни сили в този район. "Възможно е този десант всъщност да е отвличаща маневра и истинската атака да е на друго място по Днепър, но и това е малко вероятно", смята той.

Да се прехвърлят значителни сили през река е много сложна задача. Даже много по-малката река Северски Донец стана гробница за руските войски през 2022 г., а Днепър е 10 пъти по-широка и сложна. 

Разгромът на руските войски при опита им да пресекат Северски Донец в района на Белогоровка през май 2022 г.

Но теоретично ВСУ могат да направят това с помощта на лодки, понтони и неголеми салове. "Дори една механизирана бригада да се окаже на левия бряг, веднага възниква въпросът със снабдяването - боеприпаси, подкрепления, евакуация на ранените, гориво, храна... Това изисква постоянна линия на снабдяване, която да позволи прехвърлянето не само тежки камиони, но дори и на бронирана техника", отбелязва Матвеев. Докато 1-2 роти от ВСУ се отбраняват в района на Кринки и Песчановка, е по-лесно, защото те могат да се крият в отделни сгради, окопи, мазета, храсти. Но ако се прехвърлят примерно 1000 войници, при това с техника? За това ще са нужни поне 2-3 понтонни моста на няколко места. "Понтонът винаги е тясно място и на брега ще се струпват товари и транспорт. Не е реално те да се защитят с ПВО на място, защото руските войски имат не само коректируеми авиобомби, летящи на десетки километри, но и ракети "въздух-земя" с бойна част под 300 кг", обяснява той.

Според аналитиците е малко вероятно ВСУ да може да използва пресъхналото водохранилище в района на Нова Каховка, тъй като почвата не е подходяща за тежка техника, разстоянията са по-големи, а пространството - напълно открито. Единствената възможност е, ако може бързо да се възстанови поне временно пътят по разрушения язовир. Но и там има доста руски войски, които едва ли ще го позволят.

"Факт е, че за ВСУ е най-изгодно да се прехвърля на левия бряг край автомобилния и жп Антоновския мост с всички уговорки за снабдяването. Пред тях обаче ще се отвори пространство с минимум пътища. В текущата ситуация най-важната задача на десанта на ВСУ ще бъде не излизане към границите на Крим, а съединяване със сухопътните войски на Запорожкия път. Сега разстоянието между тях е над 200 км. Трябва да се действа едновременно, за да се съединят в района на Мелитопол", пише Матвеев.

 

 

Затова е нужно по-скоро да се преодолее зависимостта от линии за снабдяване през водни прегради, които постоянно ще са под ударите на авиация и тактически ракети.

Още една причина, поради която днешните събития на левия бряг не могат да са начало на десантна операция, е времето - дъжд, кал, първи студове. Всичко това затруднява настъплението.

Какво е необходимо за успешна операция през Днепър?

"Превъзходство или поне паритет във въздуха", смята Матвеев. Когато ВСУ получат изтребители F-16, те ще могат да изтикат руските самолети далеч от линията на фронта и така ще елиминират опасността от удари с насочващи бомби и ракети. Ще са необходими и голямо количество системи за радиоелектронна борба и ПВО за борба с дроновете и далекобойните ракети /балистични или крилати/. Едва ли небето ще бъде изцяло защитено, но поне временно трябва да се осигури безпроблемна работа на мостове.

"Ще помогне и мащабна настъпателна операция на юг с използване на голямо количество бронетехника и средства за разминиране, които ще ангажират руските сили и ще позволят да се нанесе втори опит от запад. Така ще се запази и перспективата за обединение на настъпващите армии в района на Токмак", пише Матвеев. Нужно е да се нанасят и постоянни удари по мостовете и пътищата за снабдяване от Крим, складовете за оръжие и боеприпаси, струпването на войски, летища, радари и комплекси за ПВО. Нещо, което ВСУ и в момента прави и то с доста голям успех. Ключов в това отношение е и удар по Кримския мост.

"Разбира се, теоретично, ВСУ могат да рискуват и да се опитат да атакуват през Днепър и без тези условия. Но това ще е невероятен риск, какъвто досега не са поемали", заключава Матвеев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата