Медия без
политическа реклама

Русия унищожи свое село заради диверсанти

Боевете в граничните с Украйна населени места продължава, въпреки бодрите отчети на хората на Шойгу

21 Март 2024Обновена
Бойците от Руския доброволчески корпус успяха да превземат няколко руски селца до украинската граница

Козинка - село, близо до границата с Украйна, стана първият руски населен пункт, който бе напълно унищожен по време на войната. И то - от руските войски. В опит да изтласка оттам бойците от Руския доброволчески корпус /РДК/, легиона "Свобода за Русия" и "Сибирски батальон" руската армия започна да бомбардира населения пункт с ФАБ /авиобомби, които оставят кратери на мястото на жилищните сгради/. След това доунищожи всичко с близка стрелба с танкове.

"Няма нито един цял дом. Има видеа, които показват как Русия нанася въздушни удари по ... Русия. Макар вражеските на руския режим сили да са заели само една улица в малкото селце, Путин отговори с жестока сила, с много планиращи авиобомби ФАБ-500", чуди се военният наблюдател на BILD Юлиян Рипке.

 

Същото разказа пред тв канала "Дождь" и местна жителка: "Доколкото знаем, РДК са се опитали да влезят в селото и за да ги изгонят, са използвали различни бомби. Съответно са ги хвърляли върху жилищни домове и повечето къщи вече ги няма. По кадрите, които виждаме, там къщите са изтрити от лицето на земята".

Z-блогърите също отбелязват, че "село Козинка фактически вече не съществува". И прогнозират, че същата съдба ги чака и други гранични населени пунктове.

Боевете на руска територия продължават вече 10 дни. Макар РДК, "Свобода за Русия" и "Сибирски батальон" да не успяха да се придвижат кой знае колко, те ангажираха значителни сили от руската армия в боевете. Появиха се видеа от боевете в Козинка, Горковски, Грайворон и Сподарюшино, където в плен бяха взети няколко руски военни, в Белгородска област и в района на Тьоткино в Курска област. Има снимки на поразена руска и украинска бронетехника техника и танкове. Това показва, че за разлика от предишния път от територията на Украйна се прехвърлят не само малки отряди, а по-крупни подразделения с тежка бронетехника, които са подпомагани от силна артилерийска подкрепа.

Руското министерство на отбраната дълго време отричаше, че бойците на РДК изобщо са преминали границата. Руският президент Владимир Путин също обяви, че "всички опити на РДК да премине границата са се провалили". След това обаче МО рапортува, че "село Козинка е напълно прочистено от диверсанти" и че "в резултат от ударите на авиацията и артилерийски огън противникът загуби до 650 бойци, две бойни бронирани машини и две РСЗО Vampire чешско производство".

Според МО, на няколко километра от границата е бил прехвърлен укрански десант с вертолети. След това диверсантите са превзели няколко къщи в покрайнините на Козинка, но при опит да се придвижат по-нататък, са се завързали боеве. Русия е използвала артилерия и авиация, пътищата за оттегляне са били дистанционни минирани. Всички диверсанти са били унищожени.

Ожесточени боеве все още продължават в Грайворон и Тьоткино. Представител на РДК обясни в ефира на украинския телемаратон, че "развиваме настъпелни действия и се придвижваме по цялата линия на съприкосновение" в Курска и Белгородска области. Представителите на РДК редовно публикуват и видеа от района.

"Нашата операция помогна на ВСУ да стабилизират фронта, тъй като преди "изборите" и инагурацията на "новия президент" окупаторите искаха да предприемат ново настъпление", обясни Алексей Барановски от РДК. Той твърди, че руската армия безвъзвратно е загубила 651 души, още 908 са ранени, 37 са пленени, унищожени са 121 единици техника, а още 50 са извадени от строй. Барановски още съобщи, че в резултат на атака срещу военен обект в Белгород 9 руски терористи са ликвидирани, както и още 5 души от "доброволческите формирования".

"Диверсионните групи превърнаха Белгородска и Курска области в зона на активни бойни действия", коментира говорителят на главното управление на разузнаването на Украйна Андрей Юсов.

"Руските доброволчески формирования имат ограничен успех. Доколкото ни е известно, те не смятат да приключват с акциите си в близко време. Те ще правят това, за което им стигат силите. А както виждаме, силите им са достатъчно, за да постигнат ограничен успех.  Какво ще стане по-нататък, времето ще покаже", коментира и шефът на ГУР Кирил Буданов. Той смята, че това е "вътрешен въпрос" на Русия.

Украинският военен аналитик Константин Машовец обясни какъв е смисълът на тези рейдове на руска територия: "Белгородска област е доста съществена част от оперативния тил на северната група ГВ "Запад", която прикрива границата. Необходимостта да се отделят сили и средства, за да се защитава допълнително границата, влияе по определен начин на ситуацията и обстановката там. Нее случайно, че точно на тези направления противникът държи почти 30000 групировка, която значително увеличава по време на "активната фаза" на действията на РДК, Легион "Свобода за Русия" и "Сибирски батальон".

Въпреки бодрите отчети на руското МО губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков нареди да започне спешна евакуация от района. От 20 март в няколко населени пункта се появиха и блокпостове, които ще контролират придвижването на жителите. Ограниченията ще засегнат Козинка, Грайворон, Глотово, Гора-Подол, Безимено, Новостроевка. Всички те се намерат на границата с Украйна.

Гладков обясни, че на местните жители ще бъде разрешено да влизат или излизат от тези населени места, когато това бъде безопасно и в случай на необходимост. Той добави, че местните власти са започнали да убеждават жителите им да се евакуират, но някои отказват.

"Отначало хората казваха: Не, ние оставаме. После обстрелите се усилват и те казват: Спасети ни. А вече физически не можем да окажем помощ по извеждането, без да рискуваме живота на други хора", каза Гладков.

За евакуация призоваха и властите на Грайворонския окръг. "Ситуацията продължава да е напрегната. Моля ви да вземете правилното решение и временно да напуснете територията на окръга", обърна се към местните жители шефът на администрацията на Грайворонския градски окръг Генади Бондарьов. Той каза, че в Ярославска област имат готовност да приемат и настанят всички желаещи, на които ще бъдат осигурени и хранителни продукти. До войната в Грайворон, който се намира на 5 км от украинската граница, живееха над 6000 души. Преди ден при поредния обстрел загинаха двама граждани.

Още по темата