Медия без
политическа реклама

Властите в Белгород започнаха спешна евакуация

Въпреки че твърдят, че всичко е под контрол, от граничната с Украйна област първо ще бъдат изведени 9000 деца

19 Март 2024
Преди президентските избори Белгород бе подложен на масиран обстрел
Телеграм
Преди президентските избори Белгород бе подложен на масиран обстрел

Заради постоянните обстрели властите в Белгород започват евакуация на населението. Най-напред в други райони ще бъдат изведени около 9000 деца, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков на заседанието на президиума на генералния съвет на "Единна Русия". Той каза, че "ситуацията в региона е напрегната".

"Планираме да изведем около 9000 деца от Белгород, Белгородския район, Шебекинския окръг и Грайворонския район. На 22 март 1200 деца отиват в Пенза, Тамбов и Калуга, а след това - в Ставрополския край", каза той.

Към края на януари от Белгородска област са изведени вече 2 800 деца.

Междувременно стана ясно, че в магазините в Белгород са свършили и много от стоките от първа необходимост.

 

Тази сутрин Белгород отново беше обстрелян. Според руското министерство на отбраната, по града са изстреляни девет снаряда RM-70 "Вампир", които са били "унищожени във въздуха" със средствата на противовъздушната отбрана. Въпреки това в социалните мрежи се разпространяват кадри с горящи домове и автомобили. Baza пише, че по предварителни данни са пострадали минимум трима души.

На 18 март представител на легиона "Свобода за Русия" се обърна към жителите на Белгород с призив незабавно да се евакуират или да си намерят укритие. "Ние нанасяме удари по военни цели, но тъй като военните обекти са разположени в жилищни райони, могат да пострадат и граждани. Молим белгородци спешно да се евакуират", каза той. Аналогично обръщение публикува и Руският доброволчески корпус.

От една седмица насам всекидневно се появяват съобщения за атаки в Белгородска и Киевска области от диверсантски групи, сформирани от воюващите на страната на Украйна руснаци. Легион "Свобода за Русия", Руският доброволчески корпус и "Сибирският батальон" твърдят, че са се промъкнали на територията на Русия и водят боеве в различни села. Руските власти и руското МО категорично отричат, че има нарушение на границата, макар че периодично докладват за унищожени вражески групи и техника.

Самият Белгород от 10 дни е под постоянен ракетен обстрел и удари с дронове. Това е най-продължителният период на атака от началото на войната в Украйна, който съвпадна с последните дни на президетската кампания и със самото гласуване. Според местните власти от 10 март насам са загинали 7 души и още 42 са били ранени. В петък, първият ден от гласуването, Белгород бе подложен на обстрел веднага след отварянето на избирателните участъци, но местните чиновници решиха гласуването да продължи. Като резултат именно през тези три дни избори бяха дадени най-много жертви - петима загинали и още 25 ранени.

Това предизвика взрив от коментари под постовете на губернатора Вячеслав Гладков във "ВКонтакте". Местните жители го питат кога градът и хората ще бъдат защитени, дали "там горе знаят за обстрелите?", защо изобщо не се споменава за Белгород в новините.

Държавните медии започнаха да премахват коментарите за обстрела на Белгород от своите страници, отбеляза "Новая газета Европа". ТАСС, BRIEF, РИА "Новости" просто изтриваха коментарите, а "Първи канал" направо ги закри.

От атаки страдат и други райони в Белгородска област. Само през миналата седмица в региона загинаха 16 души и пострадаха 98, съобщи Гладков. А през последните дни загинаха още шест души.

Това не е първият случай на масов обстрел на руски градове в близост на украинската граница, припомня "Вьорстка". През юни миналата година Шебекино - 40 000 град на 7 км от руско-украинската граница, бе под постоянен масиран обстрел. Тогава местните жители бяха спешно евакуирани като само в пунктовете за временно настаняване в Белгород бяха пратени 1600 души.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Белгород

Още по темата