Медия без
политическа реклама

Русия пак “бомбардира” Белгород

Две авиобомби, изстрелвани към Харков, паднаха на руска територия

13 Май 2024
Военните анализатори не вярват на версията на руското МО, че многоетажният блок в Белгород се е срутил заради фрагмент от украинска ракета
Телеграм
Военните анализатори не вярват на версията на руското МО, че многоетажният блок в Белгород се е срутил заради фрагмент от украинска ракета

Белгородска област продължава да страда не само от атаки на украински дронове, но и от собствената си армия. Две руски авиационни бомби FAB-500, вероятно изстреляни към Харков, паднаха в село Разумное-54 в предградията на Белгород в нощта на 12 срещу 13 май. Това е 40-ият случай в региона от началото на годината, съобщиха The Insider и Baza.

Изданието "Пепел" публикува снимки от местата, където са паднали боеприпасите и свидетелства на местни жители. Едва следобяд губернаторът Вячеслав Гладков призна „падането на взривоопасни предмети“ в Разумное и нареди евакуацията на жителите на близките къщи.

Това е на по-малко от 8 км от десететажната сграда, чийто вход се срути вчера в резултат на попадение на боеприпас. При взрива и последвалото срутване загинаха 15 души, а 20 бяха ранени. Според руското министерство на отбраната, високата сграда е била ударена от фрагмент от украинска ракета "Точка-У", свалена от руската ПВО.


Няколко военни анализатори веднага поставиха под въпрос официалната версия за причините за срутването на входа.

На видеото от взрива от югозападната страна не се вижда падане на боеприпаса, отбеляза OSINT анализаторът Оливър Александър. Той смята, че това се дължи на факта, че единственото видео от удара на снаряда е заснето от камера, която „гледа към югозападната страна на сградата и експлозията вероятно е била причинена от повреда на руска планираща бомба, паднала върху североизточна страна”. Александър отбеляза и че гаражите и колите пред къщата са силно повредени от североизточната страна на сградата. Подобни щети могат да се очакват, след като плъзгаща се бомба удари долните етажи на сградата, добави той.

Военният анализатор Ян Матвеев обърна внимание, че на мястото на експлозията няма следи от въздействието на разрушителните елементи, които по време на експлозията на ракетата "Точка-У" се разпръснаха в открито пространство на разстояние от 3 хектара. Тъй като руска ракета за противовъздушна отбрана също може да разпръсне шрапнел, липсата на следи от нея може да означава експлозия на авиационна бомба, обясни анализаторът.

Под развалинами взорванного дома погибли уже девять человек, десятки жителей города пострадали. Однако все еще нет понимания, что вообще произошло. Какой сна...

Съоснователят на Conflict Intelligence Team Руслан Левиев най-очевидната версия за случилото се е, че блокът е бил ударен от руска зенитна управляема ракета (например от комплекса С-300). Друга „доста очевидна версия“ е непланирано отклонение на авиационна бомба FAB-250 или FAB-500 от UMPC (универсален модул за планиране и коригиране). „Чести са случаите на падане на авиобомби над Белгород и региона. Тази версия се подкрепя от факта, че малко преди експлозията беше съобщено, че в района на Харков са изстреляни планиращи бомби“, добави Левиев.

Пред Агенцията военният анализатор Кирил Михайлов обясни, че инцидентите с авиобомби с модули UMPC, които най-често се прикрепват към изтребители-бомбардировачи Су-34, възникват заради несъвършен дизайн. „В случай на нещатно изхвърляне на боеприпаси крилата на модула не се отварят и бомбата пада свободно надолу. Понякога детонира“, добави той.

 

Ключови думи:

Белгород

Още по темата