Медия без
политическа реклама

Русия спешно прехвърля военни части в Белгородска област

Заради диверсията са евакуирани жителите на 9 гранични селища

23 Май 2023Обновена
Бойци от "Руски доброволчески корпус" позират в Белгородска област
Телеграм
Бойци от "Руски доброволчески корпус" позират в Белгородска област

След вчерашната диверсия Русия започна да прехвърля част от войските от фронта в Белгородска област, съобщи източник от украинското разузнаване пред РБК-Украйна „По-конкретно, в момента се взема решение относно възможното прехвърляне на части от 3-та мотострелкова дивизия на 20-та общовойскова армия (постоянна дислокация пункт Валуйка, Белгородска област) от зоната на бойните действия (Макиевка, Площанка, Луганска област) в Белгородска област“, ​​твърди източникът.

В понеделник диверсантска група навлезе от Украйна в руската Белгородска област. Информацията бе потвърдена от губернаторът на Белгородска областт Вячеслав Гладков и от украинското разузнаване.

Около обяд в Телеграм каналите започнаха да се появяват съобщения за обстрел на КПП "Грайворон". Публикувано бе видео, на което танк преминава границата и навлиза на територията на КПП. Друго видео показва убит граничар в сграда, за която се предполага, че е на КПП. По информация на Baza боеве с диверсантите се водят в три населени места - Глотово, Козинка и Гора-Подол. Shot твърди, че е свален дрон. Източник на руския държавен канал RT съобщи, че диверсантите са окупирали дома на културата в село Гора-Подол, където са обкръжени. Shot твърди, че се провежда "частична евакуация" на село Козинка.

Руски източници публикуват видео с ниско летящи вертолети над Белгород. По данни на руските военни кореспонденти в областта е влязла колона с украинска бронетехника. Близкият до "Вагнер" Телеграм канал Grey Zone твърди, че през КПП "Грайворон" са влезли танк Т-72, бронирани машини и камион с пехота.

Бившият министър на отбраната на непризнатата Донецка народна република Игор Гиркин написа, че в Белгородска област се намира непълен взвод на батальона "Кракен" и хора от "Руския доброволчески корпус", които са нападнали граничарите с подкрепата на танкове и артилерия на ВСУ. "Те успяха да се придвижат на няколстотин метра в дълбочината. Граничарите и други военни са влезли в бой, на помощ пристигна щурмовата авиация /вертолети/ и артилерия. И двете страни имат ранени и убити", пише той.

На изхода от Белгород се образуваха огромни опашки от паникьосани граждани, които се опитват с автомобилите си да напуснат града.

 

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков първо обяви, че срещу Белгородска област се провежда "информационна атака". Той каза, че е свален украински дрон. "Сработи нашата система за ПВО. Част от ракетата падна в градина на частен дом в село Антоновка. Под минометен обстрел е село Козинка. Един снаряд попадна в частен дом и го подпали. Още един снаряд попадна в друг частен дом, разрушени са носещите конструкции и е повреден автомобил. В село Новая Таволжанка дрон пусна взривно устройство в частен дом, а в село Гора Подол е подпален склад за сено. В Грайвороне снаряди паднаха на територията на автотранспортно предприятие и са ранени двама души", каза той

Малко по-късно обаче призна, че има и нахлуване на диверсанти в Белгородска област. "На територията на Грайворонския окръг навлезе диверсионно-разузнавателна група на Въоръжените сили на Украйна. Въоръжените сили на Русия заедно с граничната служба, Росгвардия и Федералната служба за сигурност предприемат необходимите мерки за ликвидиране на противника", написа той в Телеграм.

Съветникът към офиса на украинския президент Михайло Подоляк твърди, че атаката е организирана от руски партизани. "Единствената движеща политическа сила в тоталитарната държава винаги става партизанско движение с оръжие в ръка. Украйна с интерес наблюдава събитията в Белгородска област на Русия и изучава ситуацията, но няма непосредствено отношение към нея. Както е известно, танкове се продават на всеки руски военен търг, а нелегалните партизански отряди се пакт се състоят от граждани на Русия", написа в Туитър той.

Военното разузнаване на Украйна потвърди нахлуването на въоръжената група. "Това е операция по създаване на зона за сигурност за защита на украинските граждани, която се провежда от легиона "Свобода за Русия" и от "Руски доброволчески корпус" - формирования, състоящи се от граждани на Русия", каза Андрей Юсов, говорител на ГУР.

"Руският доброволчески корпус" съобщи, че негови бойци са пресекли границата на Русия и Украйна. Той пусна в Телеграм четири кратки видеа: хора във военна униформа стоят на фона на табелите на село Безлюдовка в Белгородска област, село Чуровичи в Брянска област и село Любимово в Курска област. Появи се и обръщение към руснаците, в което се призовава да се сложи край на диктатурата на Кремъл.

Не е ясно колко души са участвали в акцията и има ли ранени или убити сред тях. Според източници на SHOT границата са преминали около 80 души с два танка, БТР и около десетина бронирани машини. Атаката е била добре планирана - съпроводена бе с артилерийски обстрел, за 24 часа диверсантите навляхода на 7 км на руска територия. Целта им явно не е завладяване на селища - те нанасят удар по сгради, след което се местят на ново място. Част от групата си пусна видео как се оттегля към границата с трофей - руски БТР.

24 часа по-късно руското МО най-после проговори за атаката на Белгородска област. В традиционния си стил то обяви, че тя е отбита, а нападателите - над 70 украински военни, 4 бронетранспортьора и 5 пикапа, са унищожени. "Останалите националисти са изтикани от Белгородска област на територията на Украйна," твърди МО.

 

 


"Министерството на отбраната и граничната служба на ФСС доложиха на Владимир Путин за опита за нахлуване в Белгородска област. В момента се провежда работа по изтикването на диверсионната група от Белгородска област и нейното унищожение. Всички прекрасно знаем целта на тези диверсии - да се отвлече вниманието от бахмутското направление, да се минимизира политическия ефект от загубата на Артьомовск /така руснаците наричат Бахмут, бел.ред./, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Ден по-късно губернаторът обобщо, че в резултат на атаката в Белгородска област са ранени 12 души, а жителите на 9 населени места са евакуирани. Повредени са 29 частни домове и три автомобила.

Според Гладков, в понеделник Белгородският район е бил обстрелян 15 пъти, а Шебекинският - 25 пъти.

През нощта, в 22:45 часа, дрон пусна граната върху сградата на местното подразделение на МВР, което се намира на 17 км от границата. Повреден бе покривът и бяха избити стъклата. Половин час по-късно дрон хвърли взрив върху сградата на местното управление на ФСС в Белгород, където също бе повреден покривът. В 00:15 върху сградата на МВР пак бе хвърлена бомба, която падна в двора и повреди фасадата и четири служебни машини. В 00:30 дрон атакува КПП "Грайворон", като хвърли взрив близо до митническия пост. Твърди се, че при всички атаки няма пострадали хора.

От легиона "Свобода за Русия" твърдят, че все още се намират на територията на Белгородска област. В Телеграм канала си те публикува снимки от своето пребиваване на ГПП "Грайворон". Според тях Русия няма резерви за реагиране при военни кризи - всички военнослужещи са или мъртви, или ранени, или в Украйна. "За пореден път бе разрушен митът, че гражданите на Русия са в безопасност и че Русия е силна. Факт е, че властите години наред просто крадяха от бюджета и лъжеха, че всичко е наред. В Белгородска област все още има паника, частично се провежда евакуация, но по-голямата част просто бягат", написаха те.

Местните власти твърдят, че претърсването на района за диверсанти продължава.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

диверсия, Белгород