Медия без
политическа реклама

Взрив избухна в завод за балистични ракети в Русия

Според ТАСС експлозията е станала по време на „планови тестове на ракетни двигатели“

07 Февр. 2024
Руският президент Владимир Путин на посещение в завода, където тази вечер имаше мощна експлозия
Туитър
Руският президент Владимир Путин на посещение в завода, където тази вечер имаше мощна експлозия

Мощна експлозия избухна в района на Воткинския машиностроителен завод, където се произвеждат балистични и оперативно-тактически ракети. Очевидци публикуваха снимки и видеа в социалните мрежи, на които се виждат огромни пламъци.

 

Изпитателната площадка на компанията също се намира до завода.

ТАСС, позовавайки се на Обединената дежурна диспечерска служба на Завяловски район на Удмуртия, съобщава, че експлозията е станала по време на „планови тестове на ракетни двигатели“.

Воткинският машиностроителен завод произвежда, наред с други неща, оперативно-тактически ракети „Искандер-М“, стратегически ракети „Топол-М“ и „Ярс“, както и ракети с морско базиране „Булава“. Съоръжението също така утилизират ракети, които са свалени от бойно дежурство.

Това не е първият взрив в завода. През август миналата година мощна експлозия унищожи една от сградите. Отначало се е предполагаше, че атаката е осъществена с дрон, но по-късно бе установено, че е избухнало взривно вещество, поставено в бронирана капсула вътре в завода. Според официалното съобщение “на територията на производствената площадка на АО "Воткински завод" се е задействало оборудване, придружено с взривове и дим.”

Заводът се намира на около 12 км от Ижевск и на 1300 км от украинската граница.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата