Медия без
политическа реклама

Украйна удари 4 руски петролни бази за седмица

Русия атакува с дронове-камикадзе Одеса

25 Яну. 2024
Височината на пламъка след удара с дрон в Туапсе достига до 70 метра
Телеграм
Височината на пламъка след удара с дрон в Туапсе достига до 70 метра

Украински дронове подпалиха четвърта руска петролна база за седмица. Този път ударът е в Туапсе, близо до нефтопреработвателния завод на "Роснефт", който се намира на около 450 км от най-близките украински позиции. Късно снощи оперативният щаб на Краснодарския край съобщи в Телеграм, че на територията на нефтопреработвателния завод е възникнал пожар, като по предварителна информация пострадали няма. Губернаторът на Туапсинския район Сергей Бойко помоли жителите да не пускат снимки и видеа от местопроизшествието, "за да се избягнат неблагоприятни последици".

Властите не разкриха каква е причината за божара, но точно преди него в града са се чули взривове, които могат да са от работата на ПВО.

Според Baza на ударената база са се съхранявали 112 тона бензин и 200 тона мазут. Тя е била атакувана от три дрона, като първите два са били унищожени и са паднали в морето. Третият е паднал на територията на базата, като височината на пламъка след взрива е достигала 70 метра.

Това е четвъртата руска петролна база, която бе ударена за по-малко от седмица, обобщава The Moskow Times. На 18 януари украински дронове атакуваха Петербургския нефтен терминал, на 19 януари - петролната база на "Роснефт" в Клинци, където изгоряха големи резервоари с гориво. На 21 януари в Ленинградска област бе нанесен удар по терминала на "Новатек" на пристанището Уст Луга.

Ударите показват промяна в тактиката на Въоръжените сили на Украйна, след като войната стана позиционна и нито една от страните не може да осъществи голям пробив заради липса на достатъчно техника и хора, коментираха анализатори в социалните мрежи. ВСУ минават от ликвидация на чисто военни цели на окупираните територии към унищожаване на руската инфраструктура, обслуждаща както гражданското население, така и военно-промишления комплекс. Новите цели включват обекти, играещи ключова роля в снабдяването и поддръжката на руските военни сили. Затова украинските военни успешно адаптираха западните артилерийски снаряди към дронове-камикадзе.

 

Терор

Русия продължава да атакува с дронове и ракети украински градове. Тази нощ пострада Одеса. Шефът на Одеската областна военна администрация Олег Кипер  заяви, че е имало две вълни на атаката, като силите на ПВО са унищожили 10 дрона -камикадзе. Един от дроновете е попаднал в частично населен многоетажен блок и е предизвикал пожар. Едни човек е получил изгаряния и е в болница. Друг свален дрон е пробил покрива на двуетажна сграда. От взривната вълна са пострадали четирима души.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата