Медия без
политическа реклама

Украйна взриви руски газов терминал в Балтийско море

Местни жители са забелязали поне два дрона, които летят към Санкт Петербург преди избухването на пожара

21 Яну. 2024Обновена

Две експлозии са причинили пожар в намиращ се на Балтийско море терминал на най-големия руски производител на втечнен природен газ Новатек, предаде Ройтерс. Служата за сигурност на Украйна е организирала атаката, съобщи "УНИАН". 

За пожара първо съобщи губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко. "Няма пострадали в резултат на пожара в терминала на "Новатек" в пристанището Уст-Луга. Персоналът беше евакуиран", написа Дрозденко в "Телеграм". Той не посочи причините за пожара на пристанището, което е разположено в руската част на Финския залив.

В близост до пожара са се намирали три големи международни танкера, но няма данни те са претърпели щети.

Според руската информационна агенция "Шот" в района са се чули няколко експлозии. Руското електронно издание "Фонтанка" пише, че преди да бъде съобщено за пожара, местни жители са забелязали поне два дрона, които летят към Санкт Петербург, допълва БТА.

В последно време Русия и Украйна започнаха да си разменят удари по инфраструктурни обекти. Целта на тези атаки е да се нарушат линиите за доставки и логистиката на противниковата страна и да се сломи бойния дух в продължаващата вече почти две години война, коментира Ройтерс.

В петък безпилотен самолет атакува петролен склад в граничещата с Украйна западната руска Брянска област. Ден по-рано бе нападнат и руски петролен терминал в Балтийско море, като според руски официални лица плавателният съд не е пострадал.

Още по темата